Søk i denne bloggen

30. januar 2016

Lørdag 30. januar 2016

Da er det bare å konstatere at Januar er over. Det er ingen grunn til å bekymre seg over det. Her i Oslo er dagen er blitt 1 time og 53 minutter lengre, siden nyttår. Meteorologisk institutt melder via yr.no at snittemperaturen var -5,7 grader, 1,4 grader under normalen. Høyeste temperatur var 7,3 grader (29. januar), og laveste var -16,4 grader (15. januar). Det var fakta om været, så over til mine notater om gråmåker.


I Januar har jeg sett 80 forskjellige gråmåker med en eller annen ring. 75 av disse hadde fargering og 5 hadde kun metallring. Like etter nyttår var det også en ringmerket fiskemåke innom dammen. 49 av disse er ringmerket i Oslo, 11 av disse er ringmerket i år - Flinke ringmerker. 21 gråmåker er ringmerket i Akershus fylke, 7 i Østfold, 1 i Vest-Agder, 1 i Russland og 1 i Sverige.


J7832 er den gråmåken som var her flest ganger i Januar. Den var innom Hovindammen 79 % av de gangene jeg var der. Det ser nesten ut som om den også liker seg her. Den ble ringmerket som unge sommeren 2006 i indre Oslofjord. Den fikk fargering montert et par år siden i Moss. Jeg har sett den veldig mange ganger, også før den fikk fargering, og alltid på Hovindammen. Det kommer selvfølgelig av at jeg er her veldig mye. Jeg har bestemt meg for at dette er en hunn pga størrelsen. Sjansen for at dette er riktig er 50 %. J7832 er sett andre steder. Ettersom den ble ringmerket i Moss så har den uomtvistelig vært der. Den er også sett på Langvannet i Lørenskog, på et tak på Ulven i Oslo og nede på havna. Den pleier å sitt litt utenfor resten av flokken, til høyre for meg. Der er det lett å kaste noen målrettede brødbiter. Da er det bare å tilføye - Flink måke!

Den eldste gråmåken som har vært innom er klekket og ringmerket, med metallring, sommeren år 2000. Det gikk 13 år før den ble rapportert inn til ringmerkingsentralen ved Stavanger museum. Heldigvis fikk den utlevert fargering i februar 2014, så da har det blitt noen flere observasjoner. Alle observasjoner er fra Oslo, men etter som det kan gå lang tid mellom hver gang så har den nok tatt seg noen turer.

Avslutter med et kråkebilde og et bilde av en bydue. Kråkene er veldig kjekke å ha på Hovindammen. Når de kommer ned fra trær og hustak så kommer gråmåkene også. De kommer nok inn under kategorien "plageånder" men det får så være. Bydua syntes jeg var så pen at jeg den fikk avsluttingen av dagens blogg. Neste innlegg blir i februar.



26. januar 2016

Tirsdag 26. januar 2016


Nesten helt etter programmet dukket det opp en gråmåke med stor metallring på høyre fot. Etter noen bilder fikk jeg bekreftet at det var den Svenske gråmåken (gråtrut) som hadde tatt seg en tur for å hilse på. Det er nå 4. vinteren at jeg har lest denne ringen, 90A73202, på Hovindammen. Fuglen ble ringmerket før den kunne fly, på den Svenske østkysten sommeren 2006. Så langt jeg vet så har den ikke blitt innrapportert fra andre steder i Norge. Flink måke.

Datoene jeg har rapportert denne inn til Stavanger Museum er :
31.01.2013
03.02.2014
02.01.2015
26.01.2016


En av de måkene jeg har fulgt med på, som ikke er ringmerket, er en gråmåke med litt ekstra utbygg på nebbet. Jeg tror det var samme fuglen som var her i fjor vinter og som har møtt opp mange ganger i vinter. Nå ser det ut som ekstrautstyret snart faller av og at den får mer normalt nebb igjen. Spørsmålet er da hva jeg skal kjenne den igjen på. 


I dag var det en svartbak innom dammen. Den jagde bort alt som het gråmåker og kråker fra den største brød skalken, rev den i biter og spiste den. På bilde under var det en gråmåke som tøffet seg litt og ble satt på plass. For de som trodde dette var vennlige omfavnelser så er det absolutt ikke det! De fleste vet at svartbak ikke skal terges. Her i høst var det en ung fiskemåke som løp bort til en svartbak og skreik "dirrrrrrrrr". Svaret var et kakk i hode og en lusing fra venstre og så fra høyre, eller var det omvendt. Den stakkars fiskemåken sjanglet der i fra. 





Her om dagen dukket det opp en veldig pen gråmåke. Helt hvit i hode og på halsen. Det er stor variasjon i fargen på fjærdrakten. Noen er lyse og andre har mye svarte striper. Ettersom jeg er et enkelt menneske så vet jeg ikke hvorfor. Men jeg er villig til å lære.


Neste gråmåke er en representant for de som ble klekket sommeren 2015. Mange sier at fugler blir født men de klekker da ut av et befruktet egg etter ruging i x antall dager og netter. Vi kommer forøvrig alle fra et egg.


Dagens siste bilde er gråmåker som deler Cornflakes uten å bråke eller sloss med hverandre. Dette skjer fra tid til annen. Onde tunger vil ha det til at gråmåkene får gule føtter når de spiser Cornflakes :-) 


16. januar 2016

Lørdag 16. januar 2016

I går ble VIXEN Blog Awards 2015 delt ut i Oslo. Det er en skandale at ikke denne bloggen engang ble nominert. Jeg skal klage. Hvis det finnes noen som ikke vet hva denne prisutdelingen er så er det et magasin for mote og livsstil som deler ut priser til folk som nesten bare sitter hjemme og blogger om det de får best betalt for. Jeg tror det er en forutsetning at de har dyttet inn silikon og andre skumle greier både her og der. Jeg har gjennom mange år opparbeidet meg et solid fettlag ca midt på kroppen.


I går var jeg på Hovindammen, som vanlig. Gråmåkene var ganske ivrige og møtte opp allerede da jeg kom ut av bilen. De hadde ikke noe som helst problemer med å spise cornflakes etterhvert som jeg strødde ut. Men av en eller annen grunn så ble de litt urolig og stakk av flere ganger. Jeg så ingen hauk og det kan godt være andre årsaker til at de stakk av i tur og orden.

Det som var litt spesielt var at det var to gråmåker med kun metallring, som jeg neppe har sett før. Jeg klarte ikke å lese av alle tallene men de er ringmerket i Norge. Slikt kan gå ut over nattesøvnen. Det jeg vet er at den ene har disse tallene ???5502 og den andre 42795?? - da er det vel bare å jobbe videre. Jeg blir litt ivrig på slike utfordringer.



Denne metallringen kjenner jeg godt. Merket i indre Oslofjord som pullus i 2009. Jeg så den 16 ganger i 2015 og 5 ganger så langt i 2015. Alltid her på Hovindammen. Flink måke. En annen flink måke som dukket opp i går var J8449 som ringmerket omtrent på samme plass, som pullus, i 2014 og ikke innrapportert siden.


Til slutt noen ord om kråkene. Blir det for mange gråmåker så trekker de seg gjerne litt tilbake. Men finner de en enslig en som driver med en litt stort stykke så stjeler de dette med stor selvsikkerhet. den enslige gråmåken har ikke en sjanse til å holde maten. Kråker kan som kjent samarbeide og gjør det. Framgangsmåten er at de samler seg en hel gjeng rundt måken og plager den ved å hoppe mot den og ved å nappe den i halefjærene. Så er det å danne en tett ring rundt brødstykke og dra det med seg. Det kan til og med virke som om de sørger for at mange får en bit av brødet.



Her er en liten film fra showet.



B7454C0F-5976-4609-B1F054507F461244-07AF67D6-2ADF-4447-905E88CEA8CAB187
B7454C0F-5976-4609-B1F054507F461244-07AF67D6-2ADF-4447-905E88CEA8CAB187

10. januar 2016

Søndag 10. januar 2016


Selv om det er litt kaldt går det fint å være på Hovindammen for å se etter gråmåker. For meg er det bare å kle godt på meg, finn litt ly for vinden, ha litt måke mat klar og vente. Nå er det nesten bare gråmåker på dammen. Det er noen få fiskemåker som er innom og får litt mat før de drar sin vei igjen. Jeg vet ikke om gråmåkene fryser på beina men de er raske til å riste snøen av dem og putte foten langt inn i fjærdrakten. Ikke tar de ut føttene før like før landing. Typen på bilde under er kanskje en halvmeter over bakke og det er kun litt av høyre fot som er på vei ut av fjærene. 

Hvis du har sett at en måke letter fra en lysstolpe for å gi plass til en annen så er det nok ikke fordi den som satt der er spesielt høflig, men det hadde blitt mye styr ved å få en like tung måke i hode. Det ser nesten ut som om gråmåkene prøver å jage de andre ut av gropene de har lagd seg i snøen. Fortsatt mye styr med å få en kollega som kommer deisende ned fra oven. Kanskje er det like greit å flytte seg. Det er sikkert ikke dumt å overta en fiks ferdig grop.



Interessen for å få servert mat når det er kaldt er varierende. Av og til kan hele gjengen rykke ut med øyeblikkelig virkning mens andre ganger ligger de bare i snøen og ser på deg. Akkurat samme oppførselen som når det er varmere i været. Kanskje lurer de på om du ikke skal gå din vei slik at de kan stikke bortom og rydde opp etter deg eller meg. Det er helt sikkert at gråmåker og kråker har vunnet mange flere slike stillingskriger enn jeg. Det er forøvrig et godt triks, når ingen ting annet hjelper, å late som man går. Det er bare å samle sammen sakene sine og gå et stykke så er de der. Det varierer litt på hvor langt jeg må gå, av og til må jeg sette meg helt inn i bilen før de rydder opp.


Illustrasjons bilde, langt nebb og snø er ingen god kombinasjon.


Ettersom det har snødd og blåst i dag så har jeg vært inne store deler av dagen. Jeg har kun vært en liten tur i nærområdet for å få frisk luft, forbrenne litt fett og for å oppleve været. På slike dager, også, får slike som meg en del ideer. Dagens stunt var å lage et kart over hvor de gråmåkene som jeg har sett på Hovindammen er blitt sett - andre steder. De som dratt lengst for å besøke dammen kommer fra Kvitsjøen nord i Russland. Det vil si - de som ikke er ringmerket aner jeg ingen ting om hvor de er klekket eller har vært. Det er blitt ringmerket en god del gråmåker både i Oslo og i Østlandsområdet. Selvsagt har ikke alle vært på Hovindammen, men en helt grei prosentandel. 

Lokasjonene fordeler seg på disse kommunene - Arendal, Asker, Askim, Bamble, Bærum, Drammen, Farsund, Fredrikstad, Frogn, Gjøvik, Gävle, Halden, Hamar, Hurum, Høyanger, Karlstad, Lier, Lillehammer, Lørenskog, Mandal, Moss, Nedre Eiker, Nesodden, Oslo, Rygge, Røyken, Sandefjord, Skedsmo, Stavanger, Tønsberg, Uppsala, Vendsyssel, Vestby, Ørland og Ås.

Dette gjelder kun Gråmåker. 


Avslutter med et bilde av en helt alminnelig kråke, som har dratt frakken godt nedover føttene 



5. januar 2016

Tirsdag 5. januar 2016

Nå har vinteren kommet til Oslo, med litt snø og noen kuldegrader. Dessverre så har det også vært en del overskyet og grått, men nå ser det ut til å ordne seg. Prognosene viser temperaturer mindre lavere enn - 10 °C. Da pleier det å blitt fart i gråmåkene.


I dag dukket det opp en flott gråmåke med gule bein slik det gjerne gjør om vinteren. Det sies at disse kommer fra øst. Første tanke var selvfølgelig at dette kunne være en gulbeinmåke, men fugleboka sier nei. Det er for mye svarte streker på hode, hals og nakke. Dessuten skal nok beina være enda gulere. Tro jeg. Men et trivelig besøk var det. Som dere ser så er dette en sivilisert gråmåke som spiser cornflakes.


I dag var gråmåkene i humør til å sloss om skorper og skalker. "First Prize" kneippbrød som har ligget i bilen noen dager er ypperlig til dette. Kråkene er gjerne med på slike show. Det kunne jo være at det ble en bit til dem også. Jeg tipper at gråmåkene oppfatter kråker som plageånder. De er utrolig flinke til å plage og til å stjele maten fra gråmåker. En av fordelene med slike kamper er at det blir en del skrik og skrål som igjen fungerer som melding til alle andre måker i området. Det hender ofte at det kommer flere som vil være med når slike aksjoner er startet.


I dag ble det 11 avlesinger på Hovindammen. De fleste var gamle kjente men også et par nykommere. Det har blitt ringmerket noen gråmåker ikke så langt fra dammen, nå i vinter. Av disse har jeg hatt besøk av ca 15%. Noen har helt sikkert vært her før de ble ringmerket men de er litt lei å holde styr på før de blir ringmerket. 

Det er forøvrig tydelig at ganske mange av gråmåkene kjenner rutinene. På en god dag, som i dag, så møter de fram når bilen kommer. De tar gjerne noen runder over meg med piping og skrik slik at andre får beskjed om at nå er han der typen på plass igjen. Så er det å plassere seg strategisk ute på isen. Jeg pleier å rigge til stativ, kamera og stol før jeg begynner å dele ut fra menyen. Først litt Cornflakes, og er de ivrige så kommer alle ned før jeg er tilbake til kameraet. Det spiser på dette til jeg har fått lest av ringene. Så er det å spe på med kneippbrød, gjerne fra Rema1000, og skulle de bli sære og vanskelig å ha med å gjøre så er det det katte- eller hundemat. Kommer de ikke da kan man nesten bare gi opp. Kråkene er veldig ivrige på hundematen. På Kiwi får man nå kjøpt 5 kg sekker med "First Prize" hundemat til en grei pris. 

Min påstand er fortsatt at det er mye spennende der ute.



2. januar 2016

Lørdag 2. januar 2016

Plutselig var året 2015 og vi er på vie rundt sola en gang til. Denne runden kalles år 2016, merkelig nummerering men slik er det nå bare. Året startet med sur vind fra nordøst. Det kjentes som den kom rett fra Sibir - den hadde bare vært en tur på Nordpolen en tur for å bli ekstra avkjølt. Termometret, derimot, viste bare - 2°C. 

Ryktene om at det var sett en måke med rød fargering på en miljøstasjon, også kaldt søppelsortering, trigget meg så pass mye at jeg tok en tur til Hovindammen. Gråmåkene var vist enig med meg i at i slik vind så er det best å gjøre minst mulig. På bildet under er det en som har pakket bena godt inn i fjærdrakten og ligger med nebbet mot vinden. Jeg satt forøvrig med ryggen mot vinden. Skulle det komme en trussel så var det gråmåken som først ville ha oppdaget dette og stukket av. Det var ikke noe særlig fres i noen av oss.


Den røde fargeringen så jeg ikke noe til. Det ble 8 avlesinger i dag. 7 gamle kjente og en ny. J2913, har jeg sett et par ganger før men ikke her på Hovindammen. Denne ble merket som 2K, Kjønn (M) , i Bærum høsten 2011. Dette er kanskje en av dem som liker å farte litt omkring. Etter merking er den sett i følgende kommuner - Oslo, Drammen, Bærum, Moss, Lier, Drammen, Bærum, Nedre Eiker og så Hovindammen, Oslo. 


J7832, var den som jeg så flest ganger på Hovindammen i 2015. Den har nå rukket å komme i sitt 10. kalenderår altså 10K. Hvor den har vært de siste dagene er ikke godt å si, men den har møkket seg til. Kanskje var det noe mat den skulle ha tak i. Tenker den vasker seg når den kommer ut i fjorden til kvelden. 


JU6A, er også en gammel bekjent. Den var innom dammen i januar, mars, oktober november og desember 2015. Den pleier ikke å vise seg fram for ofte når den ikke er her. Kanskje har den funnet seg en flott hekkeplass eller bare driver med noe helt annet. 

Dagens største sensasjon var et menneske som var ute å luftet hunden sin, eller var det omvendt, i bare shorts og tykk jakke. La oss håpe at han var ferdig med sine hekkinger. Nest største sensasjonen var en svarttrost som dukket opp og spiste litt smuler. Den minste sensasjonen var at jeg ble kald, lei og dro hjem.