Søk i denne bloggen

29. november 2015

Søndag 29. november 2015


November er mer eller mindre over. Det har kommet is på Hovindammen. Lyset kommer ikke ovenfra lengre men fra siden. Dagene er korte og det har ikke blitt så mange turene til dammen. Men jeg har hatt besøk av en gråmåke med ring fra Russland, en gråmåke som ble ringmerket i Vest-Agder  og en fiskemåke med grønn ring fra Rogaland.


Kråkene er kommet tilbake til Hovindammen. Hvor de har vært i sommer er ikke godt å si. De som dukket opp nå i høst var ferdig utlært i spising av både kattemat, hundemat og cornflakes. Det kan selvfølgelig ikke utelukket at noen av disse var innom i løpet av sist vinter. Det gjelder å holde seg inne med kråkene da måkene til en viss grad har nytte av deres vaktegenskaper. Av og til varsler kråkene at det er hønsehauk i område selv om det ikke er det. Det er ikke alltid at måkene bryr seg om det, men duene letter alltid og da blir det lettere å komme til maten på bakken.


JV25 fra Rogaland

Denne måneden har jeg lest av 23 forskjellige gråmåker med ring, 1 sildemåke, 5 fiskemåker og en hettemåke. Tilsammen 30 forskjellige fugler. I år har jeg nå sett 309 forskjellige måker med en eller annen ring.

Noen av disse har jeg ikke sett før, mens andre har vært innom før. Det er en fiskemåke med metallring som sitter opp ned på venstre fot som har vært innom omtrent vær gang jeg har vært der. Flink måke. Flere av de som var faste gjester sist vinter har dukket opp. J8682 - er et annet eksempel på rare gråmåker. Den var innom i går, 28. november. Siste observasjon av denne var 2. januar på samme sted. Flink måke. 


I går hengte jeg opp en kongle med fett fra Rema 1000 i dag, slik at kråkefuglene skulle ha noe å trene sin kreativitet med. Kråker var for tunge på den tynne kvisten. De prøvde å knekke kvisten men den var for solid. Kaier og skjærer kunne sitte på både fettklumpen og kvisten. Da drysset det ned og der satt en gjeng med kråker og bare ventet. En skjære prøvde å løfte stroppen opp slik at klumpen skulle ramle ned, men jeg hadde hengt den over en annen kvist som gikk på tvers. Tipper at de har fått den ned nå.

Her er en liten film fra showet

19. november 2015

Torsdag 19. november 2015

I den sener tid har det blitt mye jobbing og lite tid til å besøke fuglene på Hovindammen. Mørket og årstiden er også medskyldig i dette. Anarkistene hadde et slagord som lød "Arbeidere i alle land, hold opp med det". Nå skal det sies at det er helt greit å jobbe også - jeg tilogmed liker det.


I dag ble det endelig tid til en tur innom dammen. Nå har isen lagt seg på nesten hele vannet. Det er bare litt åpning langs land og i nordenden. Gråmåkene bruker disse råkene til å bade i og drikke. Det beste med is på vannet er at det er mye lettere å lese ringer.


Det var ikke mange gråmåker og fiskemåker som hadde møtt opp men stemningen var på topp - en stund. Etter hvert kom det noen framtidige skattebetalere som bare måtte teste hvor tykk isen var og hvor mye den tålte. Tåler den små steiner og grener eller tåler den også større steiner og greiner. Ettersom dette er et offentlig sted kan ikke slike som meg hisse seg for mye opp over slikt. Jeg har vel en forståelse for de unges nysgjerrighet. Fuglene likte dette heller dårlig. Kråkene fløy opp i tretoppene, gråmåkene fløy opp på hustakene - bare et par fiskemåker ble igjen langt ute på isen.



For en tid siden ble det sett en gråmåke med fargering fra Russland. Slikt synes jeg alltid er urettferdig. Men i dag var denne innom Hovindammen og da synes jeg ikke det er det det minste urettferdig lengre. KT55 er merket i Kandalakshskiy Nature Reserve, nordvest i kvitesjøen i sommer. Flink måke. Slike besøkende får alltid særbehandling med direkte kast av brød og kattemat, slik at de husker at dette er et fint sted å komme til.


Stemningen var bra i begynnelsen og glemt var alle regler om å være forsiktig og ikke gå for nært. Kameraten fra Engervannet 4190702, kom helt bort, for å være klar. Den vil gjerne ha en blanding av brød og kattemat. Andre er mer forsiktig. Bildene over viser to gråmåker som ikke har noen begrensning på hvor mye og hvor store biter det går å spise. 


Jeg ser fram til en fin vinter. Det gjør ingen ting om ikke snøen kommer så fort bare det blir noen kuldegrader slik at isen holder. Selv om det er lite lys på denne tiden så skal jeg nok få til noe. I Norge er vintersolverv er tirsdag 22. desember 2015 kl. 05:48. Det er bare en måned til og det kan gå bra.


8. november 2015

Søndag 8. november 2015

Nå ser det ut til at de som var innom Hovindammen vinteren 2014/2015 begynner å dukke opp. J7832, med ringen på venstre bein og en annen gråmåke med bare metallring 4190702 har vært innom og lært opp de andre i spising av kattemat. Det så nesten ut som om det var flere som plutselig kom på hva dette var. Så da er vi vel i gang.
  • J7832 ble merket som unge sommeren 2006 i indre Oslofjord. Den var mer eller mindre fast gjest på dammen sist vinter. 21 registeret besøk i løpet av januar, februar og mars. Denne er så liten at jeg tror det er en hunn. 
  • 4190702 ble merket som 4K i Bærum høsten 2010. Med 16 besøk sist vinter må den også regnes som fast gjest. 
Disse to er da ca like gamle gråmåker. De er like ivrige på å stå nært den som mater, meg, Dette er normalt en risiko å ta men generelt gir det mer mat. Jeg håper at det dukker opp flere gamle bekjente. Håper selvfølgelig at isen legger seg snart for da blir det enda lettere å lese ringer.



Så til den siste langveisfarende gjesten. JCR21 ble merket som unge i sommer i Mandal kommune. Dette var ikke noe bymåke men er klekket og merket på en av øyene som ligger lengst sør i Norge. Som en digresjon så ligger det en øy som heter Sandøy like ved. Hva gjør så slike søte små gråmåker i Oslo. Det er ikke godt å si men kanskje det bare ble slik. Men det kan være at den har en uoppgjort sak med ringmerkeren. Jeg skal spørre neste gang jeg ser den.


Kart over merkested og hvor JCR21 er sett. Reiseruten stemmer nok ikke helt. Det er ikke godt å si hvor denne har vært og enda verre å spå hvor den drar. Flink måke.


Så over til Leif. Tipper at dette navnet er avledet av "feil", men det er kun en antakgelse. Dette er en gråmåke som har vært litt uhendig med tildeling av fargepigmenter i fjærdrakten. Tøff gråmåke som viser seg fram for utvalgte fra tid til annen. Jeg har ikke sett denne før den dukket opp på Hovindammen i uken som gikk. Derimot så jeg en slik på havna i Hirtshals, Danmark i desember 2014. Det trenger selvsagt ikke være samme fuglen. Jeg synes det hadde vært greit med en fargering på slike gråmåker slik at man ikke fikk for mange rare tanker i hode. Men, akk, en kan ikke få det som man vil bestandig



Avslutter dagens innlegg med en liten filmsnutt av Leif og diverse fugler på Hovindammen.

2. november 2015

Mandag 2. november 2015

Det ble en fin start på november. Fint vær med bra lys og ivrige fugler på Hovindammen. Det ble 6 avlesinger på et forholdsvis kort besøk. Det var totalt forskjellig stemning i forhold til da jeg var her på lørdag. Da skulle de bare sitte oppe på takene eller drive med høydetrening. I dag var det full rulle og stormende jubel.


Gråmåkene er ikke slik at de ikke hjelper en bekjent med et brødstykke.


  • En 1K, fiskemåke med bare metallring, som sitter opp ned på venstre bein. Den er merket i område men jeg vet ikke akkurat hvor og når, da den ikke er rapportert inn, til Stavanger Museum, av ringmerkeren. Denne har vært her veldig mye i høst
  • J66N, 1K, fiskemåke. Denne ble ringmerket i Sarpsborg, Østfold, i forbindelse med ringmerking av knoppsvaner. Jeg fortalte alle fiskemåkene der ned at de de burde ta turen innom Hovindammen i Oslo. Selvfølgelig pekte jeg ut retningen for dem. Denne tok hintet.
  • JZ61, 1 K, fiskemåke, 1K, ringmerket i Oslo i høst. Denne har vært en trofast gjest. Den har skreket omtrent rett inn i øret mitt og spist smuler rundt beina på meg. 
  • J119N, 1, sildemåke, 1K, sildemåke. Klekket og ringmerket i indre Oslofjord. Den har vært mer eller mindre fast på Hovindammen siden midten av oktober. Egentlig skulle den vært dratt til Spania, Middelhavet eller Vest Afrika - for lenge siden. I dag behaget det den å spise rett fra handa. Kanskje derfor den ikke gidder å dra mot sør? 
  • JAX88, merket som 2k gråmåke i Oslo i vår. Dagens observasjon ble første rapport på denne.
  • JAZ40, 1K, gråmåke, ringmerket i indre Oslofjord i år. Denne er sett her på Hovindammen før en gang og rundt om kring i Oslo pluss en snartur til Hurumlandet, Buskerud



Perfekt fotolys i dag. Med dannede gråmåker som modell så bare må det bli bra.