Søk i denne bloggen

1. mai 2017

Søndag 1. mai 2017

Jeg velger meg april!
av Bjørnstjerne Bjørnson

Jeg velger meg april
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,-
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!

Mange har vært reagert på Bjørnstjerne Bjørnson sitt kjente dikt. Men det er nok fordi de er "Tabloide" og leser kun overskriften og ikke hele diktet. Det er vel slik april måned er selv om det har vært ekstra surt, kaldt og vått. Vi har fått et par perioder med påfyll av snø. Nesten som det pleier å være. 


Hvitkinngåsa har kommet tilbake fra vinterferie, akkurat som de pleier. Selv den "gamle Svensken" med frue har dukket opp. Han (AAH) vet vi er 27 år ettersom den ble ringmerket som unge i Sverige i 1990. Den har fått navnet sitt fra alder og hvor den ble klekket. Fruen (AAF) vet vi ikke så mye om. Den ble ringmerket på Hovindammen i 2008 og har siden hengt sammen med AAH. Det er ikke usansynlig at de har vært et par i mange år før ringmerking. Fruen går alltid en halvmeter bak gemalen. Etter at de har vært i Nederland på vinterferie i et halvt år så er det rett bort til brødposen. Nærgrensen er < 0,5 meter. En annen som er kommet til bake er den faste sildemåken J144A. Den er merket her på dammen og er ikke rapportert inn fra noen andre steder. I fjor utlovet jeg dusør til den som kan vise meg et bilde av denne på et annet sted enn Hovidammen. Premien kan den heldig velge fritt fra www.mmstore.no/ eller en is. Det hjalp ikke med vinterferie, fuglen er like tøff og bråkete som tidligere år. Men når den er sammen med fuglen på bilde er den mye roligere og den litt mindre sildemåken får lov til å spise sammen med han. Kan det være at de har noe på gang?


Etter at isen gikk ble det betydelig mindre med svartbak å se. Tidlig i April var det noe som var innom for å ta de største bitene. De voksne svartbakene er nok i gang med hekking og bryr seg mindre om brødsmuler og kattemat. Jeg savner å ha is på dammen. Avlesing av ringer blir så mye enklere da. Kanskje jeg skulle skaffe meg min egen is der oppe.


Det hender fra tid til annen at man finner hettemåker som ser slik ut. Jeg har lurt på hva det kom av. Det er for voldsomt til å komme av en intern stridighet med en annen hettemåke. Jeg la derfor ut bilde på en dertil egnet side på facebook. Flere hadde sett slikt og en hadde bilde av en falk som prøvde å drepe en hettemåke. Falker knekker nakken på byttet sitt. Er falken for liten og byttet for stort så kan det være at det går som i dette tilfellet. Falken fikk ikke hettemåken - men hettemåken døde av skaden.


Gråspurven har begynt med årets kurtise. Kanskje har de første kommet i gang med hekking og ruging. Denne hannen satt i sivet og viste fram et insekt den hadde fanget. Flere hunner satt rundt og så på. Kanskje det er et sjekketriks.


Det er lov å gape, også for gråmåker.


Ringduer er undervurdert som foto objekt. 


Det er ikke mange kråker igjen ved dammen. Disse to er nok litt uenig om etter annet. Når kråkeblodet koker blir det mye skrik, skrål og flaksing. Når jeg går fra dammen så følger de med bort til bilen. De pleier å få en neve eller to med kattemat på deling. Dette må drysses forsiktig på bakken. Å kaste slikt opp i luften er forbudt, da kommer bare måkene og skal ha. 


Avslutter dagens blogg med bilde av noe riktig skummelt.

1 kommentar: