Søk i denne bloggen

6. august 2017

Søndag 6. august 2016


Det nok dessverre helt vanlig at slike blogger blir oppdatert sjeldnere og sjeldnere. Det ser vist ut som det er en hel sommer siden jeg har oppdatert denne bloggen.Når det gjelder måker så har det vært en helt grei periode. Antall sildemåker med en eller annen ring er passert fjordårets, med god margin. Gråmåkene er i sving og jeg regner med at det kommer noen flere utover høsten. Når det gjelder fiskemåker og hettemåker så har det vært færre en i fjor på denne tiden. Når det gjelder hettemåkene så er løpet kjørt. De aller fleste er dratt på vinterferie. Sildemåkene drar vel om en god måned. Gråmåkene driver ikke så mye med slik feriering, men det kan være at noen tar seg en kort eller mellomlang tur til Danmark eller noe i den retningen.I år har jeg hatt to fugler her på Hovindammen med spesiell karakter. Den ene var en kråke, sannsynligvis av årets produksjon. Den hadde mistet halefjærene sine og så litt rar ut. De andre kråkene var ikke det minste snill mot denne og den måtte finne seg at de voksne stjal maten fra den. Dette problemet løste den ved å sitte så nærme meg at de andre kråkene ikke turte å nærme seg. Den likte også å sitte både oppe på benken og under benken. Plutselig var den borte. Om den har dratt noen andre steder, blitt mat for noen eller bare resirkulert - vet jeg ikke.


Den andre fuglen var en skjære unge som også hadde mistet halefjærene. Begge disse kunne fly men neppe så langt. Den holdt seg nært der maten var. Denne fant jeg død en dag, så der er skjebnen klar. Den ble sendt til resirkulering inne i et kratt.


Som vanlig går ikke skjærene av veien for en slåsskamp.


Skjærene hjelper også bymiljøetaten med å sjekke søppeldunkene ved Hovindammen.Gråspurven har nok hatt flere kull med unger i år - også. Det er et godt tegn når de dukker opp med insekter i nebbet for da skal de til rede for å mate unger. De som er flygedyktig spiser gjerne brød. 


Tjelden har vært en flittig gjest på plenen ovenfor dammen. Det har ofte vært to stykker som har holdt til der.


Det begynner å komme flere og flere av årets kull med både sildemåker, fiskemåker og gråmåker. Felles for disse er at de er sultne og ikke skjønner at foreldrene ikke gulper opp mat til dem. Måten å lære dem å finne mat selv er å gi dem mindre og mindre oppgulpet mat.


Det er flere kull med sothøneunger. De på bildet er andre kullet til A185 og A197. Akkurat her har de opplæring i å spise Mariekjeks. Alt må læres.


Sivhønene har også unger. På bildet er fatter'n ut og sanker brødsmuler. Han greide neste å få med seg hel skorpa bort i sivet. 


Avslutter med et bilde av Leif, som nok er en dame. Men det er så usannsynlig at det er noe "feil" med frakken til en dame så den heter fortsatt "Leif". Leif er innom Hovindammen og da posisjonerer hun seg alltid slik at det er mulig å kaste en Mariekjeks eller fem til henne.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar