Søk i denne bloggen

23. oktober 2016

Søndag 23. oktober 2016

Høsten har helt klart kommet til Hovindammen også. Temperaturen er blitt lavere og lyset litt dårligere. Gråmåkene og skjærene er tilbake. De fleste hvitkinngås har tatt til vettet og dratt sørover. Noen henger nok igjen i området men to av de som har gresset på plenen er allerede sett i Nederland.


En av hettemåkene som var innom på sensommeren var  2ALP . Denne var ringmerket som unge i Nord Irland i 2013. Hettemåken er kommet vel hjem igjen. Det er helt vanlig at "våre" hettemåker drar dit på vinterferie men dette er første hettemåke fra de kanter som har vært her i hekkesesongen. Her betyr ikke at den har hekket i Oslo området. Den kan ha vært hvor som helst. Det eneste vi vet er at den var innom Hovinbyen en gang på vei hjem igjen. At slik adferd ikke er sett før kan være mangel på menneskelig kunnskap. Les mer om de Nord Irske hettemåken her

Gråmåkene har begynt å innta Hovindammen igjen. De har vært innom hele sommeren, men bare sporadisk. Nå dominerer de. Som vanlig hender det at de er forsiktige av seg og enten ligger midt ute i vannet eller sitter oppe på takene og avventer situasjonen. Årets ungfugler er gjerne litt mer sultne og litt mer uforsiktig enn de voksne. Disse er under opplæring og skal lære seg at den gubben som sitter der med kamera ikke er det minste farlig. Han har både brød, cornflakes og kattemat. Lærer de seg dette så kan det være at de tar med noen kamerater neste gang.


Jeg var en dag i sommer sammen med de store gutta og ringmerket måker i Oslo fjorden. Det var en fin sommerdag på fjorden. Først en runde rundt vær holme for å sjekke hvilke måker som satt i strandsonen og på knauser. Så en runde langs stranda for å fakke de som hadde gjemt seg der før vi tok for oss den øverste delen av holmen. Vi tok oss også tid til å fortelle noen som hadde ankret opp for nært øya at her kunne de ikke være. Uten tillatelse fra fylkesmannen kan du ikke være nærmere enn 50 meter disse øyene i hekkesesongen.

Mens vi tok første runde, langs stranda, kom det en større båt og ankret opp - godt utenfor 50 meters sonen. Dette var en båt av den store klassen. Det var ingen som kastet ut ankret. Ankringen foregikk nok fra godstolen til båtens eier eller hva han nå var. Dette var godt voksne folk, en dame og en mann. At de valgte å være nakne gjorde ikke oss noe. Vi hadde alle sett nakne folk før. Etter at første runde var ferdig tok vi en pause, spiste litt og drakk litt vann. Midt i neste runde kom vi rundt en knaus og så rett ned på båten. Der var de godt i gang med å ha sex. Eller som det heter på vanlig språk - de pulte. Som sagt - dette var godt voksne folk og dessuten så var de heldige med været.

På denne turen ble det ringmerket ca 100 gråmåke unger. 12 av disse har allerede vært innom Hovindammen. Det skulle bare mangle for jeg fortalte hver enkelt av dem om hva som serveres her. Jeg pekte også ut retningen. Det var en flott tur på fjorden. Ikke forliste vi heller. Båten er eldre enn Sindre, men flyter bedre.


J4170, er et eksempel på de måkene som dukker opp når vinteren enten er ankommet eller like før den kommer. Denne gikk i en felle nede på havna i romjulen 2014. J4170 var voksen allerede den gang. Sist vinter var den innom dammen noen ganger men ikke av de som møtte opp hver dag. Det blir spennende å se hvem som tar turen innom i løpet av vinteren.


Svartbaken er innom Hovindammen fra tid til annen. En av dagene var denne innom. Den tok en stor skalk fra en gråmåke, spiste denne (skalken - ikke gråmåken), tok seg et grundig bad og dro sin vei. Det var ingen ring på noen av beina - stakkars fugl.


Kråkene har også begynt å samle seg. De har helt egne taktikker for å ta fra gråmåkene de store bitene. Det er bare at noen napper gråmåken i halefjærene og da snur denne seg og skal jage bort plageåndene. Da er det bare for en annen kråke å ta brød og fly inn i nærmeste busk .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar