Søk i denne bloggen

8. oktober 2016

Lørdag 8. oktober 2016

Nå er det tid for gråmåker. Det dukker stadig opp flere og flere og de første av dem som var faste gjester i vinter er begynt å dukke opp. Det blir en annen stemning når de store fuglene kommer. Fiskemåker og hettemåker har vært de dominerende lenge nå.


Jeg synes det mange hettemåker som er igjen. Kanskje har det noe med å gjøre at det har vært forholdsvis varmt så langt, men det kan selvfølgelig også ha noe med min hukommelse å gjøre. Totalt har jeg sett 208 hettemåker med en eller annen ring i år - på Hovindammen.


Av de 196 som har Norsk fargering er 14 sett utenfor Oslo området, etter at de stakk av. 1 på Jæren, 2 i Hirtshals, 4 i England, 3 i Irland, 2 i Nederland, 1 i Frankrike og 1 i Spania. Dette er helt etter håndboken.


Fiskemåken - JA629, som ble ringmerket på Tegelverksdammen i midten av august ble i går (7. september 2016) sett ved "Veendam, Groningen, The Netherlands". Dette er også helt etter håndboken. Denne fiskemåken ble klekket i sommer og har dratt dit unge fiskemåker pleier å dra. Der kan den vasse rundt på grunne sandbanker, hvor det er både småfisk og skjell å spise. Den kan selvfølgelig herje litt rundt i parkene, hvor den kan bli sett av folk som ser etter ringmerkede måker. Denne ser vi neppe noe til før enten sommeren 2018 eller 2019. Det hører med å si " Flink måke"


I går kom det en ung kortnebbgås, Anser brachyrhynchus, vandrende ned fra plenen sammen med noen hvitkinngås. De skulle bare ned til vannet for å drikke og for å ta seg et bad. Når de var ferdig med det de skulle gjøre så ruslet de opp på plenen og fortsatte med beitingen. Dette er ganske sikkert samme gåsa som var ved Østensjøvannet tidligere på dagen. Den var på plass i dag også.


I høst har hvitkinngås samles på Hovindammen i større utstrekning enn på flere år. Tidligere i uka anslo jeg flokken til å være på ca 600 fugler. I dag var det ca 200 fugler. Det at de har vært så mye her gjør at det er blitt mange avlesinger av ringene deres. Jeg får vel prøve å ta en økt igjen slik at vi ser hvem som var igjen helt til slutt. Disse dra nok i retning Nederland om et par uker.


AAH, eller "den gamle Svensken" har vært her mange ganger i det siste. Den kommer løpende ned og forlanger servering. Fiskemåkene vil gjerne stjele brødet den. For at de ikke skal lykkes så står den helt inntil meg. Enten på min venstre side eller rett bak meg. Da får den brødbitene servert direkte fra hånden. Fiskemåkene skriker og klager på denne spesialbehandlingen. Fruen AAF, kommer også ned fra plenen fra tid til annen. Den er litt mer forsiktig av seg og spiser ikke fra hånden, men jeg sørger selvfølgelig for at den også får litt. Men nå er jeg litt lei denne tiggingen og har gitt beskjed om nå får de ikke mer før neste år. Svensken er i god form på tross av sine 26 år.


Plutselig dukket det opp en brunrotte, Rattus norvegicus, Denne svømte litt rundt og satt på noen kvister en stund. Plutselig dykket den og svømte under vannet og forsvant. Rotta tok seg tid til å plage en grågås. Gåsa hoppet plutselig høyt opp i luften og rotta dukket litt bortenfor. Flink rotte.


Avslutter med et kråkebilde. Det gjelder å holde seg inn med kråkene. Gråmåkene liker ikke at de spiser opp brødet og kommer lettere inn på land hvis det er noen kråker. Dessuten er de flinke til å holde vakt og de varsler hvis det er noen skumle hønsehauker i området.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar