Søk i denne bloggen

27. mars 2016

Søndag 27. mars 2016

I dag er det regn og mørkt, så da sitter jeg inne og skriver. I går var det bare overskyet og da passet det bedre med en tur til Hovindammen. Jeg var der forholdsvis tidlig. Kanskje for tidlig for da var ikke mange fugler som var møtt opp. Men dette ordnet seg - det ble helt vilt.


Anslaget er 100 gråmåker, 100 hettemåker, 10 fiskemåker, 3 sildemåker og 1 svartbak. Kanskje det var lite mat å finne på miljøstasjonen for det mange fugler på Østensjøvannet også. Det kom tilogmed en svartbak ned på isen for å sjekke om det var noe å spise  - og det var det.


Jeg var litt overrasket over at det var så mange gråmåker som møtte fra. Forholdsvis mange av disse var voksne fugler som J4151 på bildet. Helt plutselig dukket det også opp en 2K gråmåke med Svensk metallring.


På lørdag var det tre sildemåker på isen. Ingen av disse var ringmerket så hvor gamle og hvor de hadde vært er ukjent for oss mennesker. Sildemåkene lærte seg raskt å spise både cornflakes og kattemat.


Ca 100 hettemåker møtte opp. Slikt høyner gjerne stemningen både med synsinntrykk og lyd. De er veldig raske og har ikke noe problem med å utmanøvrere gråmåker. Det var to grågås på isen men de gav opp og ruslet skuffet opp på gresset. Fiskemåken på bilde er en av 10 som var på Hovindammen på lørdag.


Ikke helt uventet så var det en del sothøner. To i råken i nord og fem på isen. 4 av disse var ringmerket.


  • A179. Denne ble ringmerket som 2K, Kjønn (M) , på Østensjøvannet juleaften 2013. Han fikk 6 unger på Østensjøvannet i fjor, sammen med en umerket dame. Første observasjon utenom Østensjøvannet.
  • A185. Ringmerket på Hovindammen som 2K, Bestemt kjønn F, sommeren 2014. Da hekket hun sammen med A040 og fikk fram 6 unger. Hun hadde samme partner i 2015, hekket på tilnærmet samme sted og fikk fram 6 unger. A040 så jeg jeg ikke noe til men den kan fort dukke opp.
  • A193, Denne er også ringmerket på Østensjøvannet som 1K, Bestemt kjønn F, i romjula 2014. Hun var her på Hovindammen og gikk litt i veien for de andre i fjor vår. Hun ble jaget langt opp på gressplenen hver gang hun prøvde å nærme seg vannet. 
  • A517, 3k+, Kjønn (M)  som ble merket på Østensjøvannet for bare noen få dager siden. Hva den har bedrevet før i tiden vet vi ingen ting om.
Flinke høner og måker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar