Søk i denne bloggen

20. mars 2016

Søndag 20. mars 2016



Endelig er de første hettemåkene tilbake fra vinterferie. Det er bare noen få som har vist seg fram på Hovindammen, foreløpig ingen som er ringmerket. Hettemåkene setter sitt preg på omgivelsene med flotte farger og skrik. Det var 13 stykker på dammen her om dagen og det var nok til å få opp stemningen. Stakkars gråmåker - de skjønte ingen ting av dette! Plutselig var det en hel gjeng med skrikende små fugler som ikke var det minste redd for dem og som pilte som lyn mellom føttene på dem og nappet til seg maten, som gråmåkene trodde var til dem.


Det er nok bare noen få av hettemåkene som er kommet, den store mengden kommer nok i løpet av de neste ukene. Senest i går var det en observasjon fra England på en av "våre". Ikke alle har fått skikkelig "hette" enda og kan se litt rare ut. Dette ordner seg ganske fort. Det er helt topp at denne gjengen dukker opp igjen.


Det har også vært noen fiskemåker innom dammen. Om de likte at det var is og overvann vet jeg ikke, men det er ikke sikkert de bryr seg om slike bagateller. Jeg forventer en økning i antall hettemåker og fiskemåker og en nedgang i antall gråmåker i tiden framover. Jeg bør vel legge om fra hundemat til kattemat nå. Det er lettere for dem å spise og lettere for meg å bære. Foreløpig har det ikke vært noen sildemåker innom Hovindammen, men noen få er sett i Oslo. 


Gråmåkene begynner å få andre ting å tenke på enn å stå på isen på Hovindammen. For de som er gamle nok til å hekke så er det som gjelder. Jeg har bare to unger mens disse har tre - hvert år. Det må da være et strevsomt liv med å frakte mat til tre store gap gjennom hele sommeren. Vi får ønske dem lykke til med årets hekking. Det kan være at noen av disse dukker opp med ujevne mellomrom fram over sommeren og velkommen tilbake når det begynner å bli kaldere til høsten. Så langt i år har jeg sett 150 gråmåker som har vært ringmerket, her på dammen. Flinke måker.


Det kan virke som om det er blitt flere kaier i Oslo området. De er flinke til å plukke smuler etter at kråker og gråmåker har spist. Flotte fugler som er relativt vanskelig å fotografere.


Det dukket også opp et par, han og hunn - ikke to stykker, denne uken. Kanskje var det ikke optimale forhold enda for de stakk sin vei ganske så fort. De og mange andre kolleger dukker nok opp igjen. Kvinand og toppand er også innom fra tid til annen, når isen er gått. 


Vi får la J8284 skrike seg ferdig som en avsluttning å dagens blogg.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar