Søk i denne bloggen

9. mars 2016

Onsdag 9. mars 2018


For å slå det fast en gang for alle så er det ytringsfrihet på Hovindammen.


I dag fikk jeg besøk av Leif. Dette er en gråmåke som har vært litt uheldig med utdeling av fargepigmenter i fjærdrakten. Kanskje kom den sist og måtte ta til takke med det som var igjen. Jeg er ikke helt sikker på hvem som har gitt den dette navnet, men det kommer sikkert fra et ordspill av pigmentfeil. Denne har vært både her og der. Noen av oss tror vi så denne i Hirtshals men det er en antakelse da den ikke var ringmerket på dette tidspunktet. Leif var litt uforsiktig og gikk i en felle nå i Januar. I den forbindelse ble det slått fast at Leif var en frøken. Ettersom navnet skjemmer ingen så blir denne sikkert hetende det. Flink måke


Leif, J000A


En av de gråmåkene som er ringmerket i Russland var innom dammen en tur i dag. Klekket og ringmerket sommeren 2014. Den er forholdsvis lett å kjenne igjen ettersom den er så lys.

4190702, som er den som har vært flest ganger på Hovindammen har fått seg dame og endret oppførsel totalt. Nå er det en litt mindre gråmåke som tripper etter dem. Tidligere var dette en snill og høflig type som satt pent og ventet til det ble dens tur. Nå flyr den på alt og alle og er en skikkelig bølle.



Gråmåken på bilde er i ferd med å skaffe seg en sort ring rundt halsen. Nå er det så mange variasjoner av gråmåker at en variasjon til går helt fint. Variasjonene går både på størrelse, liten og stor, lys og mørk, sorte strek på hode - hals og nakke eller ikke, nebbets form, fargen på føttene. Det er så mye forskjellig at siden med gråmåker i fugleboka kan du bare rive ut. NB: Sjekk på baksiden om det er noe spennende der før du river ut arket.


Kråken på bilde har greid å stjele en skalk fra måkene. Dette er de utrolig gode til nettopp dette. De samarbeider om slike oppgaver men når de har fått tak i brødet er det full krig. Det er vanskelig å få brødet med seg da det alltid er flere som holder i det. En slik gjeng bruker ikke så mange minutter på å spise en slik liten smule.

I Hallingdal er det noen som ringmerker kråker med fargering. Tidligere i vinter var det en hønsehauk som gikk i fella. Den igjen en gulpebolle. Inni denne var det en metallring som hadde sittet på en kråke som ble ringmerket for 10 år siden. Flink hønsehauk. Les mer om dette prosjektet på http://halldalfugl.blogspot.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar