Søk i denne bloggen

24. mai 2015

Søndag 24. mai

Selv om bloggingen har roet seg ned litt (for) mye så er det fortsatt aktivitet på Hovindammen. Et av sothøne parene har fått 5 unger. I det andre rede er det ikke kommet unger enda.


Sothøna er vanlig hekkefugl i dammer som disse. De bygger reder som flyter på vannet, gjerne forankret inne i siv. Redematerielle er for det meste fjordårets siv, planterester og annet som finnes i området. Det er ikke uvanlig å se rester av plastposer i redene. Både hannen og hunnen ruger på eggene. Sorhøna er veldig flink til å passe på ungene. Normalt får de ikke lov til å forlate sivet sånn med det første. De fleste fugler vet at det er utrygt å krangle med sothøner. På Østensjøvannet så jeg en gang en sothøne som banket opp en sildemåke. Resultatet var at 3 av sildemåkens fjær ble knekt. De voksne mater ungene med planter og smådyr. Alt blir klippet opp i passe biter. 

Ungene vil bli på Hovindammen en god stund. Normalt er de flygedyktige etter et par måneder, men det kan godt være at noen av dem blir her til isen legger seg. 


Jeg tror ikke sivhøne har hekket på dammen i de siste årene. Men på fredag var det to stykker som drev å jagde hverandre fram og tilbake. Om disse to har tenkt å slå seg til her for sommeren og om det blir hekking, vil kun tiden vise. Sivhøna er også en av fuglene som har tilpasset seg dammer som dette. Den er om mulig enda mer "hissig" enn sothøna og mye mer sky. Disse to artene kan fint leve som naboer.


Kartet som viser hvor de ringmerkede måkene som jeg har sett på Hovindammen utvides stadig. Dette er det to grunner til. Først kom hettemåkene, som har vært på vinterferie i England, Nederland og deromkring. Etterpå kom sildemåkene som har vært i Spania og Marocco. 

Det er ikke dukket opp noen spennende funn av vinterens gråmåker fra hekkeplasser, men det kan fortsatt dukke opp. I fjor hekket en av gråmåkene, som var fast på vinteren, på Ørlandet i Trøndelag. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar