Søk i denne bloggen

9. mai 2015

Fredag 8. mai

Endelig kom den gamle Svensken m/frue tilbake fra vinterferie. De av oss som følger med på hvitkinngås i Oslo område vet hvem den gamle Svensken m/frue er, men for alle andre så kommer det her en enkel beskrivelse.


AHH er en "hann" og den er gammel. Klekket og merket på den Svenske østkysten i 1990. Derav navnet. Den kom som mange andre Svensker over til Norge i 1991 og siden har den holdt seg her. Det vil si - jeg regner med at den har vært i Nederland første vinteren og så truffet på noen som den ble med til Norge, når tiden for det kom. 

Ettersom den er klekket i 1990 er den 25 år i år. I følge Online Atlaset til Stavanger Museeum er den eldste registrerte hvitkinngåsa 8894 Dager (= 24År-4Måneder-11Dager) men om det også gjelder for de Sibirsk hvitkinngåsene vet jeg ikke. Vi skulle nok holdt oss med en gåseforsker. Uansett - den er gammel og det var trivelig at den tok med seg fruen hit i år også. Men alderen hindrer den ikke i å være like tøff som alltid. Den jager de fleste andre fugler. Verken store måker eller grågås tar opp kampen med denne.

Den fikk litt tilsnakk for at den var sent ute. Jeg har vært bekymret for den. Kanskje var den død. Slik bekymring pleier forøvrig å gå over når noen passerer 18 år. Etterpå fikk de så mye ferskt brød de bare ville ha.

AHH har vært mye på Hovindammen. Både han og fruen er skikkelig glad i brød. De kommer som regel løpende når de ser at det er noe slikt på gang.


Kart over hvor AHH er sett.



Fruen, AAF, vet vi litt mindre om. Den ble merket i 2008 som 3K+, men det er ingen presis angivelse av alder. Den kan godt være mye eldre. Den var i par med AAH den gang og er det fortsatt. Den er ofte noen skritt bak gemalen men ikke alltid. Som de fleste andre hvitkinngås så har den null toleranse for andre som kommer i veien. Velkommen tilbake til den også.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar