Søk i denne bloggen

16. mars 2017

Torsdag 16. mars 2017

Denne bloggen har det til felles med andre blogger hvor det ikke er noen penger å tjene - at oppdateringen ikke er fast.

I Oslo begynner det å bli vår. Det har til og med vært noen dager med sol og temperaturen sneket seg over null punktet. Heldigvis er isen på Hovindammen trygg og det er en stor fordel for meg.

Fuglene har ikke noe problemer med å følge den gregorianske kalender. 20 mars er datoen for når hettemåkene begynner å komme og helt etter boka så begynner de første å komme litt før. De første hettemåkene (Chroicocephalus ridibundus) har vært der oppe på rekognosering men det har ikke passet dem å lande enda. Hettemåkene er gjerne litt beskjeden av seg den første uke, men det går fort over. Den første sildemåken (Larus fuscusvar innom i dag. Den landet og kranglet litt med både gråmåkene og svartbakene. De største måkene likte ikke slike småtasser og jagde den.


Kurtise hører til våren. Jeg har i vinter prøvd å se etter tegn på dette. Disse to har drevet med dette siden i januar. Jeg tror det er hunnen som står til venstre og hannen til høyre. Hvis jeg tar feil så er det kanskje omvendt? Eller ikke? Typen til høyre er 4190702. Den har veldig stabil på Hovindammen i år også - Jeg har sett den 38 ganger så langt i år. Kurtisen går ut på å vise seg fram, pipe, symmetriske bevegelser og å slå nebbene mot hverandre. Til og begynne med jagde han beileren når han ble lei. Men i den senere tid er det mer respons. Grunnen til at jeg tror det er samme fuglen som står til venstre og som har "prøvd seg" hele tiden er at den hadde karakteristiske sorte striper på hode og hals. Disse er blitt gradvis borte i løpet av vinteren. Bli med på en lykkeønsking foran sesongen.


Jeg skulle gjerne vist mer om kurtisen blant måker. Det betyr at jeg har noe å drive med. Sjekketrikset bland hettemåker er at hannen gulper opp mageinnholdet og så deler de det. Jeg har et bilde av dette men det fant jeg ikke i farten.


I vinter har jeg prøvd forskjellig mat. På bilde over er det en hundepølse som deles blant de som gadd å møte opp. Til fotografering er ikke dette veldig egnet. Gråmåkene spiser dett opp i full fart og så er de spredt igjen. Cornflakes og puffet ris er mer egnet. Det må legges ut i en stripe for da de må stå pent på rad for å spise. Det er det meste effektive for å lese av ringer. I det siste har jeg også prøvd billig kjeks. Hvis man kaster den rett så triller den bortover isen med kråker og måker etter. Det er ikke alle som har skjønt hvordan kjeks skal spises så noen tar seg gjerne en runde eller to over dammen med kjeksen på høykant i nebbet.


Hva er bedre en en Mariekjeks?

To Mariekjeks er bedre enn en.


Jeg har også matet med litt kraftigere kost for å prøve å besøk av svartbak. Det er to ting som er billig og som virker. Røkt svinekam lukter veldig mye og gir helt klart fleste svartbak på besøk. Bakdelen er at det er forholdsvis løst kjøtt og kråkene spiser mye før svartbaken greier å fly til Hovindammen. Det andre er svineknoke. Det koster nesten ingen ting og er også effektiv. Det er viktig å skjære opp svoren noe ellers klarer ingen å dra dette fra hverandre. Det er mye mer jobb for både kråker og svartbak med svineknoke. Men da har de noe å drive med og varer lengre. Det er bare noen få av gråmåkene som gidder å sloss om disse kjøttbitene. JCX46 er en av dem som alltid prøver seg.Avslutter i dag med en gråmåke som bare måtte plage en kollega. Slikt kan da ikke, når det ikke er snakk om mat eller partner, være noe annet enn for å ha det litt gøy.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar