Søk i denne bloggen

17. november 2016

Torsdag 17. november 2016

Det har vært mye forskjellig vær i det siste. Først kulde og sne - siden mildvær, regn og tåke. Men det beste er at isen har holdt seg. Det er en stor fordel når man ser etter ringmerkede måker. Så langt i november har jeg sett 2 fiskemåker og 50 gråmåker som har vært ringmerket. Dette er halvparten av antall fiskemåker i samme måned i fjor og dobbelt så mange gråmåker. Derimot var det i november 2015 en ringmerkede sildemåke og en hettemåke innom Hovindammen.


Av de 23 gråmåkene som var innom i november 2015 har 6 av dem vist seg fram i november i år. For oss som liker prosentregning så blir tallet 26 %.  På bilde ser vi J7832, som har vært her mange ganger. Denne er 10 år i år. Klekket i indre Oslofjord hvor den også fikk metallring. Så var den så flink at den gikk en felle i Moss vinteren 2014 da fikk den en flott plastring. I den forbindelse ble fuglen satt til å være en hann. Dette er jeg tvilt litt på. Jeg tror det er en hunn fordi den er liten og den oppfører seg penere enn hva voksne hanner pleier å gjøre. Dette er bare en tese.


En annen kjenning fra sist vinter er gråmåken ES15993. Denne er ringmerket i Kandalakshskiy Nature Reserve, Kvitsjøen, Russland. Den var nesten fast gjest på Hovindammen sist vinter. Hvor den har vært siden den dro sin vei i vår aner jeg ingen ting om. Det kommer gråmåker fra dette området hver vinter. Når havet fryser til er det nok ikke mye mat å finne så da kan det være greit å prøve seg litt lengre sør.


I dag dukket det opp en merkelig gråmåke med metallring på sitt venstre bein. Når slike figurer dukker opp kan de stå lenge på samme stedet uten å røre seg. De følger selvfølgelig med på hva jeg driver med. Resultatet er at man bare får noen av tallene på ringen. Jeg måtte kaste kattemat i flere retninger for å få den til snu seg den veien jeg ønsker. Alle tall og bokstaver ble fotografert og det er en gråmåke fra Østfold. Klekket og ringmerket sommeren 2014. Den var også innom i mars i år.


En kollega fikk et kakestykke på tirsdag. Ettersom den hadde stått i et kjøleskap siden forrige fredag så donerte Morten kakestykke til måkene. Du kan si mye rart om gråmåker, men kake det kan de spise. Litt trekk for at de søler mye, men det rydder de opp i etterpå.


Om noen skulle ha glemt eller fortrengt det - gråmåkene kan fortsatt strekke hals og skrike. 



Det er viktig å holde seg inne med kråkene. I år har jeg kjøpt en kartong med store meise boller fra NOF OAs nettbutikk . Tanken var at de, kråkene, skulle ha noe å drive med. Ellers plager de bare det søte små gråmåkene og tar brødet fra dem. Noen av kråkene skjønte opplegget veldig raskt, mens andre fortsatt satser på stjele mat fra andre mens andre kråker sitter i tretoppene og holder vakt. Bildet er fra en dag med tatt tåke.


Avslutter med et bilde av en liten kaie, Corvus monedula, som har tatt på vinterfrakken og litt snø på nebbet.



2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Spent på når den første fargemerka kråka dukker opp nede hos deg!

    SvarSlett