Søk i denne bloggen

9. desember 2014

Tirsdag 9. desember 2014

Den unge hønsehauken, Accipiter gentilis, har ikke gitt opp å bruke Hovindammen som sin jaktplass - enda. Kråkene, Corvus cornix, har forsterket vaktholdet. Nå er det mer enn 100 kråker som holder vakt og kaster seg over hauken så snart den prøver seg. Kanskje har den lykkes noen ganger eller så har den bare fortsatt lyst til å prøve seg. Veldig fint med en hønsehauk i området, men den legger en demper på stemningen. 

Det er neppe samme måkene som er tilstede hver dag. Jeg ser jo ikke samme fargeringer hver dag, selv om det er noen gjengangere. I dag var det ingen gråmåker med fargering, men to med metallring. Det var tåke og veldig mørk, så jeg fikk ikke lest av disse to. Jeg har en mistanke om hvem det kan være. 

I mangel på bilder fra dagens tur legger jeg ut en liten filmsnutt fra i fjor på disse tider. Flinke måker.


Når det gjelder kråkene vet jeg ingen ting om hvem som er hvem. Men jeg vet at de er de som oppdager både meg og hønsehauken først. Det går ikke lange stunden fra jeg parkerer til de første er på plass i de nærmeste trærne. Kråkene følger meg bort til min "faste" plass. Noen ganger kaster jeg litt mat mat til dem med en gang slik at de også skal få sin del. Kråker fanges bevist ikke, for ringmerking, da de er så utrolig flinke til å sladdere til de andre fuglene. Skulle ønske at jeg hadde fargering på noen av disse slik at det var mulig å følge individene.

Selv om det ikke var noen stor dag med mange tingmerkede måker så var det en fin tur. Er det ikke noe annet å gjøre så kan man sitte å se på gråmåkene som som kommer fra Groruddalen og dalstrøka innafor og er på vei mot nattkvarteret ute i fjorden en eller annen plass. Som vanlig var det noen hundre som passerte dammen sånn ca kl 15. I dag dukket det opp en trekryper ,Certhia familiaris. Faktisk er det første gangen jeg ser den her.

2 kommentarer:

  1. Ser det er en måke med rød ring på den filmsnutten. Hva er historikken på den?

    SvarSlett
  2. Hvis det var en rød ring der så var nok det R:038. Den er merket som 1K på østkysten av Sverige i 2013. Dukket opp i romjula 2013 på Hovindammen. Den var der til slutten av februar. Dukket opp igjen i Askim i høst. Kanskje ser vi den igjen til vinteren.

    SvarSlett