Søk i denne bloggen

3. mai 2016

Tirsdag 3. mai 2016

April måned ble en bra måned for den som driver med å ser etter ringmerkede måker på Hovindammen - meg. I april 2015 så jeg 86 forskjellige måker som var ringmerket - i april 2016 ble det 119. Fordelingen mellom de forskjellige måke artene er omtrent som i fjor.


 Hettemåkene pynter seg før de møter opp på Hovindammen.

Dette er tiden da det kommer mye hettemåker. Noen skal videre til hekkeplasser i andre deler av landet, noen skal forhåpentlig hekke et eller annet sted i Oslo mens andre igjen ikke er voksne nok til å bedrive den slag. Når det er mange hettemåker på samme sted pleier de å sette sitt preg på tilværelsen.


Noen av de unge gråmåkene henger fortsatt rundt i byen. Noen er innom Hovindammen for et bad i ferskvann og kanskje for å se om det skjer noe spennende. Flere av disse er blitt riktig så flinke til å skrike av full hals.


Nest siste dagen i april dukket AAH og AAF opp. AAH er den eldste hvitkinngås vi vet om i Norge. Han ble merket som unge i Stockholms skjærgård sommeren 1990 og ble sett i Oslo sommeren etterpå. 26 år er en høy alder når man er gås. AAF vet vi ikke hvor gammel er. Hun ble ringmerket som voksen fugl i 2008. Bare de to vet hvor lenge de har vært sammen og hvor mange unger de har fått, men ut fra informasjon fra ringmerkingen så har de holdt sammen fra de ble merket med fargeringer i 2008. De siste årene har de ikke fått fram unger. AAH er på tross sin høye alder ikke redd for å ta en kamp med de andre og han er litt sjef. Disse to kommer løpende når de ser noe som kan ligne på en brødpose. Fellesbetegnelsen på disse to er "Den gamle Svensken m/frue"


 Årets nykommere, knoppsvanene, gjør ikke så mye. Mye av tiden går med til å pusse fjær, slumre og å jage hverandre. Det er to av dem som har kurtisert og parert seg. Tviler vel på om det blir hekking og svaneunger på dammen i år. Det er nok også litt lite naturlig mat i vannet. Kneippbrød er ikke egnet kost for små svaneunger som skal vokse fort.


Det er lett å få seg nye venner på Hovindammen.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar