Søk i denne bloggen

30. april 2019

Tirsdag 30. april 2019

April måned er over og de fleste kråkene har dratt. De har nok andre ting å drive med enn å konkurrere med hettemåker og grå gås om smuler og brødskalker.


Noen av gråmåkene har heller ikke vist seg fra i den senere tid mens sildemåker, fiskemåker og hettemåker er innom Hovindammen fra tid til annen. Når det gjelder hettemåkene så har nok de også andre ting å drive med for det har vært mindre av dem sist i måneden enn det var i begynnelsen av april.


Gråmåken på bildet over har et noe spesielt nebb. Nebbet er lengre enn det pleier å være hos slike typer. Hos noen av disse ordner nebbet seg etter hvert. Denne er ringmerket med kun metallring fra Østfold. Hvis den møter fram på Hovindammen så skal jeg prøve å følge med på denne.


Sildemåkene digger isen på dammen.

Gråmåkene er rastløse typer. Av og til så drar de et eller annet sted. Jeg har totalt sett 868 ringmerkede gråmåker på Hovindammen. Av disse har 842 fargeringer og er derfor lettere å følge.
Av de 842 så har 76 tatt seg en tur og blitt borte i et år eller mer for så å dukke opp et eller annet sted. For slike som meg som synes prosent er et greit begrep så er tallet 9 %

Langt flere er det som har vært borte i et år eller mer. 260 gråmåker, 31 %, er på rømmen. Det vil si at det er et år eller mer siden de viste seg fram for noen som hadde lyst til å rapportere dem på www.ringmerking.no Det er rimelig å tro at en del av disse er døde, men ikke alle. I en annen sammenheng har jeg sett at en gråmåke har vært borte i nesten 7 år før den dukket opp igjen.

Det tre gråmåkene som har vært borte lengst for så å dukke opp igjen er.
·         J1086 ble ringmerket som 3K i Mandal, vinteren 2010
o   Den ble sist sett 4. mai 2010 i Mandal
o   1. januar 2015 var den på plass i Oslo
o   Den har kun vært sett i Oslo etter dette, men ikke veldig ofte

·         J3829 ble ringmerket i Asker sommeren 2011
o   Dette er en veldig rastløs type. Etter ringmerking ble den sett i Langesund året etter og så viste den seg fram i Grevskapet «Nordfolk» i kongeriket England, vinteren 2013
o   Sist sett på Blackborough End tip 16.2.2013. Blackborough End tip er nok en søppel fylling eller miljøstasjon om det passer bedre.
o   Denne dukket opp på Hovindammen 20.4.2017
o   Her ble den siste sett i juni 2017. Hvor er den nå?

·         JCC04 ble ringmerket sommeren 2015 i Asker.
o   Etter ringmerking var den borte vekk helt til den dukket opp på Hovindammen i januar 2019. Kanskje er den på rømmen igjen.

I disse tallene ser det ut som til at 2017 var det året flest gråmåker stakk av. For 2018 er det bare fram til og med april som gjelder. Det er ikke sikkert at flere og flere stikker av da det også kommer flere gråmåker inn i beregningen ettersom tiden går.

2015
2016
2017
2018
26
61
104
69

Det er fult mulig å tenke på og lage enda mer tabeller og beregninger og kanskje det blir et vinter prosjekt. Teamet «rømlinger» er spennende. Jeg har lært meg at man ikke skal si at noe er slik men at det kan være slik


Det som er sikkert er at det pr i dag er 7549 gråmåkeobservasjoner fra Hovindammen. Jeg har kun rapportert inn 7412 av disse. Jeg fant kun tre gråmåker som er ringmerket her. To av disse viser seg fram fra tid til annen men den siste er på rømmen eller er død. 


Noen få hvitkinngås er fortsatt på plenen og i dammen - hvis de ikke er bak ryggen på meg og sloss med noen andre. De jager gjerne grågås. 


Fiskemåkene har begynt å dukke opp. Det er ikke mange av dem men de greier fint å markere seg. Jeg har til og med sette en slik med kun metallring som sitter opp ned på venstre fot. Den har vokst opp på på et så eksotisk sted som "Etterstad" i Oslo.


Hettemåken på bildet over er 2CP6. Denne ble ringmerket mens den var på sin første vinterferie i Skottland. Den er ofte å se på Hovindammen. 


Toppanda, Anythya fuligula, har i år også funnet ut at det er greit å oppholde seg på dammen. Det er sikkert nok av bunndyr og kombinert med litt brød så blir det sikkert bra nok.


Selv om det ikke er mange kråker igjen så kan de som er igjen fortsatt kunsten med rappe brødet fra gråmåker og sildemåker. Det gjelder bare å være litt forsiktig. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar