Søk i denne bloggen

7. januar 2018

Søndag 7. januar 2018

Denne gangen handler det om Svartbak på Hovindammen


Svatbak, Larus marinus, pleier ikke så ofte å dukke opp i byens parker. Hovindammen og andre områder med ferskvann, har de nok brukt til å få seg et skikkelig bad. Alle måker liker å vaske seg i ferskvann - tror jeg. Jeg har sett at de har vært innom nettopp for å vaske seg skikkelig. Men jeg har nesten ikke sett ringer før jeg begynte med skikkelig mat til dem. Da kom de.


Skikkelig mat er noe stort som tar litt tid å rive i stykker. På det øverste bilde er det en skinkestek som er på menyen. Svineknoke, ribbe og hel fisk duger også. Dette får jeg tak i ved å sjekke butikkenes plass for varer som nærmer seg holdbarhetsdato og som selges for halv pris. Jeg driver også med "dumpster diving" eller plyndring av butikkenes søppelkontieinere, hvor det er mye godsaker for svartbak. 


I disse søppelkontieinere finner jeg ofte pølser, svinesteker, kjøttkaker, fiskeboller og masse ferskvarer, som er godt innpakket og ikke blandet med annet rart. Ren vare som bare ellers hadde blitt brent. Gråmåkene sier ikke nei takk til druer og små tomater heller.


Svartbaken liker ikke å dele maten med andre. Det er den sterkeste og største som tar seg av den beste maten. Andre svartbaker må vente eller finne seg noe annet å spise. På bildet over er det Corn flakes som nytes. Men svartbaken kan godt være med på å løpe etter Mariekjeks. De er også flinke til å demontere ende stykkene på brød som jeg har pirket innmaten ut av.


Stort tøffere enn JH012 tror jeg nesten ikke det går an å bli. Den jagde bort en voksen svartbak og forsynte seg grådig. JH012 ble klekket sist sommer og har forhåpentligvis mange år foran seg. 


Når det gjelder mating av måker og annen fugl så er det selvsagt viktig å gi dem mat  som ikke er bedervet. Jeg passer på at jeg ikke deler ut mer mat enn de greier å spise mens jeg er der. Når jeg serverer svineknoke plukker jeg alltid opp beinet når de er ferdig. Kråkene tar seg av de siste restene som ikke måkene får med seg.  "Dumpster diving" er nok å regne som tyveri, da det er noen andre som faktisk eier det. Jeg har ikke hørt om at noen verken er blitt anmeldt eller straffet for dette, men jeg anbefaler å ikke utvide sin kriminelle aktiviteter ut over "Dumpster diving".Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar