Søk i denne bloggen

30. desember 2015

Onsdag 30. desember 2015

For et drøyt år siden bestemte jeg meg for å gjøre litt mer enn å bar se etter ringmerkede måker på Hovindammen. Her har jeg vært en god del både for å se etter gås og måker. Dammen ligger midt mellom der jeg jobber og der jeg bor og da er det fint å stikke innom etter en hel dag ved et tastatur. Resultatet ble at jeg opprettet denne bloggen og at jeg, om mulig, fulgte enda bedre med på hva som skjedde her på Hovindammen.

Nå er året over og det er på tide å oppsummere. I 2015 har jeg sett 355 forskjellige måker som har hatt en eller annen ring på beina. Dette fordeler seg på.

170 gråmåker Larus argentatus
120 hettemåker Chroicocephalus ridibundus
40 fiskemåker Larus canus
22 sildemåker Larus fuscus
2 svartbaker Larus marinus

12 % av disse er merket her på Hovindammen fra 2008 til sent i høst. Som forventet så er de fleste ringmerket i nærheten og antallet minker jo lengre bort man kommer. Her er noen tørre tall:

Oslo 62%
Akershus 22 %
Østfold 7%
Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland 1% hver

4 gråmåker fra Russland
3 hettemåker fra Danmark
3 gråmåker fra Sverige
1 sildemåke fra England
2 hettemåker fra England
1 hettemåke fra Nederland
1 fiskemåke fra Nederland
1 hettemåke fra Latvia
1 hettemåke fra Polen
1 sildemåke fra Portugal

Hettemåken fra Latvia var litt spesiell. Den var merket som pullus i 2005 og er den andre hettemåken med ring som er sett i Norge. Den forrige ble funnet i 1937. Når det gjelder sildemåken fra Portugal så hersker det tvil om denne, men jeg har valgt å ta den med. Tvilen går på om jeg har lest av riktige tall eller ikke. Jeg er ganske sikker men har slettet bildene.

www.ringmerking.no/cr har vært hovedverktøyet i dette prosjektet men det finnes også et regneark, noen notater og noen bilder. Det er vist nok ganske vanlig at man sitter igjen med flere spørsmål enn svar etter slike prosjekter. Jeg skal ikke gi meg ut på noen konklusjon på hvorfor disse måkene er akkurat her og ikke et annet sted. Skal heller ikke gi meg ut på å forklare hvorfor de oppfører seg totalt forskjellig fra dag til dag. Av og til sitter de bare oppe på takene og vil ikke ned i det hele tatt, mens de flytter nærgrensen til en halvmeter neste dag. Det eneste jeg er sikker på er at en del av de som var her forrige vinter også har dukket opp i vinter. Ikke alle men noen. Jeg er vel sikker på at de er på Hovindammen for å bade og for å drikke ferskvann. Det er nok også greit å ha et sted å hvile mellom slagene på søppelsorteringsanleggene, unskyld jeg mente selvfølgelig miljøstasjonene, på Ulven. 


JAY97 får representere gråmåkene. Kanskje en av  de tøffeste i området

Den viktigste faktoren for hvor mange ringer jeg greier å se er hvor mange ringer de som driver med ringmerking monterer på fuglene. Jeg har fortalt dem at den viktigste årsaken til at de skal ringmerke er at jeg skal ha noe å se etter. Andre faktorer som hvor disse måkene drar, hekker og hvor gamle de blir får være underordnet, har jeg hevdet. Det skal legges til at det ikke er full enighet mellom oss om dette. Stor takk til alle som har bidratt med ringmerkingen.

De de som har tenkt å gjennomføre lignende prosjekter som dette så vil jeg anbefale å være enda mer nøyaktig med sine notater enn hva jeg har vært. Et eksempel er kartet under som viser hvor måkene som jeg har lest av på Hovindammen er blitt sett. Selvfølgelig skulle jeg helt fra starten delt dette opp i de forskjellige artene. Et annet eksempel er at jeg ikke før ut på høsten skulle notere hvor mange ganger jeg har vært på dammen og hva jeg har sett der og da. 

2015 har vært et morsomt og lærerikt år. Håper noen har hatt glede av bloggen. Egentlig er prosjektet over og bloggen legges ned, men jeg tror nesten jeg fortsette litt til i 2016. 


Godt nytt år.

2 kommentarer:

  1. Interessant og imponerende prosjekt. Lett å se at du har lagt ned mye tid her John!

    SvarSlett
  2. Støtter Kjell fult ut her!
    Og ja, vi ønsker oss blogg i 2016 også!

    SvarSlett