Søk i denne bloggen

31. mars 2015

Tirsdag 31. mars 2015

Enda en fin dag på Hovindammen. Sol og mye fugler. Det blir alltid stor stas når det kommer noen med mat i en eller annen form. Hettemåkene er blitt i flertall og setter sitt helt egne preg på stemningen.

Plutselig var det ikke så mange kråker ved dammen. Kanskje de har mer fornuftige ting å drive med som for eksempel finne seg en make og et fint sted å bygge reir. Kanskje bor de som er i byen om vinteren på landet eller helt andre plasser resten av året. Dette skulle jeg gjerne ha vist mer om. Kråka på bildet under har funnet seg sin helt egen snøflekk. 


I år er det flere sothøner på dammen enn det er hekkeplasser. Det går fint med et par i sør og et par i nord. Selvsagt er det en del grensetvister og irettesettelse i løpet av hekkesesongen. I dag var det A197 som tok ansvar og jagde en jypling fra Østensjøvannet, A193, langt opp på plenen - flere ganger.  


Sildemåkene tar livet med ro og venter til varmen og andre faktorer for hekking er tilstede. Tiden kan brukes til å krangle med gråmåkene eller bare ta seg en sup vann.


I dag var fru toppand bortom for å få en brødbit. Slikt er ikke helt enkelt å få til med en skvadron hettemåker som er raske og alltid sultne. Her må det litt koordinering til mellom and og den som mater. Trikset er å kaste veldig presist og ikke så mye av gangen.


Til slutt litt oppsummering av mars og året så langt. Statistikken viser at jeg har lest av 97 forskjellige ringer på måker i 2015. I mars er tallet 50. Det har vært ringer fra Norge, Sverige, Finland og Russland. I tillegg var det en fra Tyskland som jeg ikke fikk alle tallene på. Så langt i år er dette fordelt på 81 gråmåker (herav 6 med kun metallring), 1 Svartbak med kun metallring og 15 hettemåker. Regner med at antallet hettemåker vil øke igjennom april. Håper også at det er en og annen fiskemåke med ring og ikke å forglemme sildemåker. Dette blir fortsatt spennende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar