Søk i denne bloggen

26. november 2014

Onsdag 26. november 2014

Endelig kom isen til Hovindammen. Den er tykk nok til at både kråker og måker kan gå på den, men om det skulle komme en gås eller en skjærefotograf så ble nok de to siste våt på beina.Det er to ting som er fint med is, synes jeg. Måkene har ingen steder å gjemme beina og da blir det flere avlesninger på meg. Dessuten blir det gjerne litt bedre lys da det blir litt refleksjon fra isen.

I dag ble ringene på 10 gråmåker og en sothøne lest av. Sothøna ble merket her i juli, men ingen har lykkes å lese ringen dens før i dag. Flink sothøne.

Dagens første måke er en hettemåke som ble merket her som 1K (første kalenderår). Den ble sist sett på Hovindammen 11. september. I dag ble den observert i Flensburg hafen, Tyskland. Dette er helt vanlig adferd for søte små hettemåker. Lykke til videre og velkommen tilbake i mars.


Av de 10 gråmåkene var det 3 stykker som ikke var sett på en stund.

J5745 ble sist sett siden i juni, på Illene ved Tønsberg. Den ble forøvrig merket som 1K i Moss for et år siden.




J6264 på samme sted i februar. Denne er merket som voksen på Ås i fjor vår. Første gang den ble sett var her på Hovindammen for 1 år og 1 dag siden. Den var fast gjest fram til den dro sin vei 17. februar i år og så plutselig dukket den opp igjen. Kanskje den husket at det ble servert kattemat her på kalde dager.



J7832 ble klekket og merket i Indre Oslofjord i 2006. Da fikk den bare metallring på høyre bein. Dette gir normalt ikke så mange avlesninger men en skjærefotograf har lest den av 6 ganger her og en med teft for måker har lest den av to ganger på Langvannet i Lørenskog. I februar 2014 var den en tur i Moss hvor den fikk utlevert en slik flott ring på venstre bein. Den var her hele vinteren 2013/2014 og ble sist sett på Langvannet i mars. Vips så var den tilbake.



De andre måkene som hadde plastring har vært her før og blitt omtalt eller vil bli det hvis de møter opp igjen. Selvfølgelig var det en gråmåke med metallring, som jeg ikke fikk lest av. Det eneste jeg vet er de to siste tallene var 12 og at den var merket i Norge. Det å ikke få lese av hele ringen kan gå ut over nattesøvnen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar