Så var juli måned over. Det har langt fra vært en kjedelig måned. 102 forskjellige ringmerkede måker ble resultatet, mot 57 i juli 2015. Dette kommer først og fremst av at jeg har vært på Hovindammen mange flere ganger enn i juli i fjor.
J144A, er en sildemåke som er ringmerket her og aldri rapportert fra noen andre steder. Dette var den jeg så flest ganger i juli og den topper foreløpig listen for 2016 med 44 besøk. J144A bruker mye tid på se på den fine ringen sin.
Her er listen over de forskjellige artene med en eller annen ring.
75 hettemåker, (Chroicocephalus ridibundus)
10 sildemåker, (Larus fuscus)
10 gråmåker, (Larus argentatus)
7 fiskemåker, (Larus canus)
Det ble ganske så stille da hovedtyngden av hettemåkene dro på vinterferie. Regner med at den stillheten blir byttet ut med en stor gjeng fiskemåke unger. De har som kjent fått det for seg at jo mer de skriker jo mer mat får de. Hvis det skulle bli for mange anbefaler jeg hørselvern.
Ungene til sothønene er blitt ganske så store. De er begynt å bli ulydige også. Det hender at de ikke bryr seg det minste om at foreldrene ligger ute på vannet og klaprer med nebbet. Hvis et dryss med cornflakes blir for fristende så kommer de opp og får med alle smulene. NB: dette gjelder ikke hvis det er en med ringer og lisens i nærheten.
17. juli 2016
Søndag 17. Juli 2016
Juli har langt fra vært en kjedelig måned så langt. Antall ringmerkede fugler / måker som jeg har sett så langt i år har passert antallet fra 2015. Det er først og fremst antall hettemåker som har økt fra i fjor. Akkurat nå er det + 34%. Antallet gråmåker er akkurat passert i forhold til 2015. De første av årets produksjon av hettemåker har vært innom. En fra Oslo og en fra Østfold. De første sildemåke ungene har også vært innom men ingen har vært ringmerket.
Foto: Carsten Lome. Bildet er gjengitt uten fotografens tillatelse. Satser på tilgivelse.
Bildet over viser føttene til en fiskemåke som ble fakket (fanget) i fjor høst på Hovindammen. Denne var av 2015 produksjonen. Denne hadde surret en god del tynn trå rundt begge føttene. Tauet ble fjernet og erstattet med en metallring og en plastring - JZ66. Dette er bare en av de tingene ringmerkere kan brukes til.
Etter dette var fuglen søkk borte. Men som riktige historier så dukket den opp nord øst om London, England - kun 1146 km i rett luftlinje fra Hovindammen. Helt uten å ha sagt fra så dukket den opp på Hovindammen 8. juli i år. Siden det har den ikke vist seg fram. Kanskje det er en rastløs type som liker å overraske folk. Flink måke!
Slik så JZ66 ut da den testet cornflakes på Hovindammen 8. juli.
2ALP
Lørdag 16. juli landet det en hettemåke med det jeg trodde var rød ring men som viste seg å være orange. Hadde den vært rød hadde den sikkert vært fra England og da kan man tenke seg at det var en som hadde vært der på vinterferie og så blitt fakket og ringmerket. Men det som var veldig flott var at det var gravert inn en Epost adresse på ringen. Det hjalp veldig og søkemotoren foreslo en blogg fra Nord Irland - Northern Ireland Black-headed Gull Study . Jeg har ikke fått dette bekreftet enda men hettemåken ble merket enten 24. juni eller 9. juli 2013 på Blue Circle Island, Larne Loch, Nord vest for Belfast. Hvis den ble merket som "Ikke flygedyktig unge" så er dette veldig spennende. Jeg venter i spenning på tilbakemelding.
Jeg har tidligere fortalt om gråmåken som har vært uheldig med utdeling av farge pigmenter. Navnet er Leif og den er ca 60 % hvit. Denne har vært innom dammen noen ganger i den sist. Leif var litt for uforsiktig her i vinter og gikk i en felle nede på havna. I den forbindelse fant man ut at Leif var en hunnfugl. Men slike bagateller kan man ikke henge seg opp i. Leif er Leif.
Hovindammen holder seg også med en bydue som også har vært uheldig med utdeling av farge pigmenter. Den har nå fått navnet "Due Leif".
Dette er nok en skikkelig proff.
Unge hettemåker bruker gjerne litt tid på å tenke seg om.
Som vanlig har det vært noen tjelder innom parken.