Søk i denne bloggen

30. juni 2016

Torsdag 30. juni 2016

Ikke nok med at juni måned er over men halve året er også over - eller kanskje vi kan si at vi har enda en halvdel igjen av dette året.


Juni avsluttet med litt regn men ellers har det vært en helt OK måned, både med vær og med fugler. Typen over var kanskje ikke helt fornøyd med regnet som kom i dag. Jeg har vært 22 ganger på Hovindammen i denne måneden. Jeg har sett følgende forskjellige fugler som har vært ringmerket:

  • 6 sildemåker
  • 10 gråmåker
  • 11 fiskemåker
  • 60 hettemåker
Dette er omtrent det samme som i fjor unntatt antallet hettemåker som kun var 26. Om det har noe som helst betydning tror jeg ikke men for slike som meg som liker tall er slikt greit å ha notert. 


Årets første 1K hettemåke dukket opp i går, 29. juni. Det var et annet individ der i dag, som ikke var så grå over hode. Den som var der i går trakk seg unna når de andre hettemåkene stupte ned på en brødbit, mens den som var der i dag var først på maten og ble inne i midten av gjengen.


Det har akkurat vært "skjeve dager" i Oslo. Kanskje denne var med der?


Halvårsresultatet for avlesinger på Hovindammen er brukbart. Jeg har bare 2015 å sammenligne med. Bilde under viser grafen for 2015 og 2016. Den blå søyla er hele 2015 og den røde er til nå i 2016. Antall ringmerkede hettemåker er større enn i fjor, men nå drar de snart på vinterferie så dette tallet blir ikke stort større. Det mangler 4 ringmerkede gråmåker på fjorårets tall. Utfra erfaring så kommer det til å komme noen av de som er ringmerket i sommer, så dette kommer til å ordne seg. Når det gjelder fiskemåker og sildemåker så er jeg litt i tvil om hva jeg skal tro. Kanskje raser det inn med fiskemåker litt senere i høst - kanskje ikke. Det mangler 8 sildemåker på å tangere fjordåret. Jeg får sette min lit til at de som har ringmerket sildemåke unger har pekt ut retningen til Hovindammen. Jeg har oppfordret til det.



Voksne gråmåker skal normalt være opptatt med å oppdra ulydige unger på denne tiden. Kanskje blir de lei hele opplegget og trenger en bytur. J8446 er forøvrig godt kjent med rutinene på dammen. Den har vært her før!


Hukommelsen er som kjent ikke noe å stole på. Jeg hadde trodd at det var flere unge gråmåker som skulle bli igjen i området. Noen få har vært innom i juni. Det er greit å få seg et bad i ferskvann fra tid til annen.


Sothøne ungene er nå blitt så stor at de jager sildemåker selv.


Det er alltid kjekt å ha et bilde av en kråke å avslutte med.

22. juni 2016

Onsdag 22. juni 2016



J144A er en meget spesiell sildemåke. Den ble ringmerket på Hovindammen som godt voksen hann en vakker augustdag i 2013. Akkurat den dagen veide den akkurat 900 gram. Det er sikkert en helt ok vekt for voksen, hann, sildemåke - i august. Så langt er dette er det ikke noe spesielt med Hr sildemåke.


Det som er spesielt er at den aldri er blitt rapportert inn til http://www.ringmerking.no/cr fra noen andre steder enn Hovindammen. Ingen som pleier å se etter ringmerkede måker har noen sinne sett denne på noen andre steder. Den forsvinner i løpet av august måned og dukker opp igjen når det blir vår. Normalt så skal denne overvintre et eller annet sted langt mot syd. Jeg lurer på om han har rede med unger på et tak i nærheten. Tror nesten jeg jeg får utlove dusør til den som finner J144A på et annet sted enn Hovindammen. Dusørens blir nok mer i retning "heder og ære" enn penger.


På bilde over har J144A benyttet seg av en av de kommunale landingsplattformene ved dammen. Fra toppen av en slik har den god utsikt og det er et utmerket sted å være. Denne sildemåken kan være litt bøllete fra tid til annen.


Finn to feil på bilde over. Stakkars fugl!


Avslutter med et bilde av to gråspurv som har funnet seg litt mat. En spiser og en holde utkikk. Det er tryggest å komme seg bort om for eksempel sildemåke J144A skulle dukke opp. Gråspurven har en helt utrolig reaksjonsevne og er meget rask. Det finnes for eksempel ingen autofokus på noe kamera som kan holde følge med en gråspurv.

12. juni 2016

Søndag 12. juni 2016

En av hettemåkene som var innom Hovindammen på lørdag er et godt eksempel på hvordan disse trekker og hvor de blir sett, både i Norge og mens de er på vinterferie. Selv om det finnes eksempel på det motsatte så dukker disse opp i samme områdene år etter år.


J2RU, ble merket som unge i indre Oslofjord sommeren 2013. Ingen har rapportert den inn før høsten 2014. At den var i Nederland på det tidspunktet er helt etter håndboka. Den ble sett i traktene rundt Lillestrøm våren 2015. Høsten 2015 var den på plass i Nederland igjen. I år har den blitt sett et par ganger i Oslo.


J2RU liker seg tydeligvis på kysten, nordvest for Amsterdam.


Dette er en ung fugl som bare har vært i Norge et par ganger etter at den ble klekket.


Kråker er spennende fugler å følge med på. De er et hakk smartere enn de andre og finner på mye sprøtt, som for eksempel å nappe måkene i stjerten. I uken som gikk så jeg en kråke som holdt en annen kråke fast etter foten. Det var ingen slåsskamp. Kanskje er dette et sjekketriks eller kurtise. 


Avslutter med et bilde av en sammenleggbar sildemåke.

11. juni 2016

Lørdag 11. juni 2016



I går kunne de sothønene som har bygget egen øy vise fram 5 små røde og sorte unger.Vise fra er kanskje et feil begrep men ved å sitte på veien og følge med kunne man se dette. Disse ungene skal egentlig ligge under vingene til fru sothøne, men som unger flest så er de litt ulydig. 


Mating og kurtise kan fint kombineres.


Hettemåkene holde stand i varmen. De som ligger på slike steder som Hovindammen er i liten grad fugler som har hekking på gang. Noen er for unge og andre har av en eller annen grunn ikke drevet med egg og unger. Men det er helt sikkert noen som har tatt seg en tur fra hekkeplasser som for eksempel Østensjøvannet.


 De hvitkinngåsene som holder til ved dammen er også en del ungfugl og noen som har mislykkes med årets hekking. Disse er ganske flinke til å bråke - spesielt med hverandre. Snart drar nok disse også ut i fjorden for å skifte vingefjær. Når de gjør det kan de ikke fly og da er Hovindammen alt for utrygt sted å være. 


Avslutter med et bilde av en gråspurv. Disse er lynraske og snapper brødbiter fra hvem det måtte være.

9. juni 2016

Torsdag 9. juni 2016

Siden forrige innlegg har jeg passert antall avleste hettemåker på Hovindammen i forhold til i fjor. I 2015 så jeg 128 hettemåker som var ringmerket. Dette tallet er nå 135. Akkurat som annen "business" så bør det være "double-digit growth" eller tosifret vekst. Foreløpig er er veksten på bare 4 prosent. Trøsten er at det er enda en måned før hovedtyngden av de voksne stikker på vinterferie. Det gjør de så fort de har fått ungene på vingene. Noen blir igjen en stund og ungene drar ikke før det passer dem.

En vakker sommer i forrige uke satt jeg på plassen min og fulgte med på måkene så godt jeg kunne. Så hørte jeg et sus som jeg ikke kunne skjønne var. Tilfeldigvis så jeg oppover mot plenen og der regnet det - mye. Hos meg var det ikke en dråpe akkurat da, men regnet kom sakte og pent i min retning. Det var bare å søke tilflukt under et tre mens regnværet gjorde seg ferdig. Det tok forøvrig ikke mange minutter.


Av en eller annen grunn så dukket det opp en 2K (2. leveår) sildemåke. Egentlig så skal disse være langt sør i Europa eller på det Afrikanske kontinent. Men av og til så tar disse seg en tur. kanskje bare for å hilse på oss.


J406A ble ringmerket som unge sommeren 2013 i indre Oslofjord. Den er sett i Spania og Frankrike med jevne mellomrom siden høsten 2013. Tidligere denne uken var den på Hovindammen. Om den har noe hekking på gang et eller annet sted vet jeg ikke, men den er gammel nok til å bedrive slikt.


Tre sothøne par har fått fram unger mens et par fortsatt bedriver ruging. De som ble klekket først er blitt store og fine. A197, som er far til denne gjengen er stadig innom og henter seg brød eller cornflakes til ungene. Ungene har, de siste dagene, fått lov til å bli med bort for å øve seg på å tigge og på å finne mat selv. Den største kunne kanskje vært ringmerking, men det har ikke passet seg slik. Det var noe med en moped og så er det andre oppdrag å ta hensyn til. Selvfølgelig er det fritt fram for alle som har ringer og lisens til å fikse saken.



Fatteren, A197, skulle jage en annen sothøne. Det var bare det at det lå en svane i veien. Fatteren bare tok fart og løp over svanen. Jeg tror ikke jeg har sett en så forbauset svane noe gang. Filmen under viser ungene mens de pusser fjær og slapper av.



Til slutt et veldig kort filmklipp av en kråke som plager en gråmåke, noe de er veldig flinke til.