Søk i denne bloggen

31. oktober 2015

Lørdag 31. oktober 2015

Da var oktober måned over. I Oslo har det vært den tørreste måneden siden 1929. Relativt mildt har det også vært. Det som er fint er at man slipper å gå rundt å huske hvordan været har vært. Web sider som dette er mye mer å stole på enn manns minne. Men selv om det har vørt både tørrere og mildere enn gjennomsnittet så er det blitt høst.


Når det gjelder måker så har det vært en grei måned. 33 forskjellige ringer er lest derav 21 nye som jeg ikke har sett på Hovindammen før. Totalt har jeg nå sett 298 forskjellige måker med ringer, i år. Dette fordeler seg på 37 fiskemåker, 116 gråmåker, 120 hettemåker, 23 sildemåker og 2 svartbak. Da jeg begynte på dette året hadde jeg håpet å se 100 forskjellige.

I oktober har jeg vært ved dammen 17 ganger. En fiskemåke med bare metallring som sitter opp ned har vist seg fram 15 ganger. En svartbak som ble merket i Lørenskog i begynnelsen av måneden, har vært der 6 ganger. Litt overraskende at en svartbak har vært så mye her oppe, men velkommen skal den være. En fiskemåke som ble ringmerket i Gdansk, Polen i januar 2014 var en snartur innom. Kanskje den har hekket lengre nord i Norge og var på vei hjem. En hettemåke med Dansk ring var innom noen ganger i begynnelsen av måneden. Den har sikkert dratt tilbake til Aalborg.

Generelt har det vært mange fiskemåker og mindre med gråmåker å se. Kanskje finner de mat andre steder. Kanskje dukker de opp når det blir kaldt. Tiden får vise hva som skjer.



Jeg var der opp en tur i dag også. Det var mørkt og grått. Måkene hadde ikke lyst til annet enn å sitte på takene eller fly høyt. Kråker, skjærer og duer benyttet sjansen og hentet mye mat. Duene spiser maten på stedet mens kråkefuglene hamstrer. De flyr ut og inn og tar med seg så mye som mulig. Håper de husker hvor de har gjemt maten.

Jeg måtte bruke det gamle trikset med å gå min vei for at det i det hele tatt skulle komme noen ned. Det hjelper ikke å bare gå noen meter, man må gå helt forbi det store treet i sørenden før de styrter ned. Da kan man gå litt tilbake. Dette virket i dag også. Jeg fikk i det minste se en hettemåke med grønn ring og en gråmåke med sort ring.

26. oktober 2015

Mandag 26. oktober 2015

I Oslo er ikke solen oppe mer enn 9 timer og 15 minutter på denne datoen og dagene skal bli kortere. Av Hovindammens fugler har fleste som skal dra mot sør gjort det. Unntaket er en hvitkinngås og noen sildemåker. Hvitkinngås drar normalt til Nederland i månedsskiftet oktober - november. Jeg spurte den i dag om den ikke har tenkt å dra snart men da så den bare dumt på meg før den fortsatte tigge brød.


Jeg er usikker på om de 1K sildemåkene som fortsatt ikke har dratt klarer seg eller ikke. Noen av disse er ringmerket så kanskje man får vite mer om dette. Men tiden for at den første snøen skal legge seg og at isen plutselig ligger på dammen. Hadde jeg vært dem så tror jeg jeg hadde begynt på turen til Spania eller områdene rundt der.

En 1K svartbak som ble merket i Lørenskog i begynnelsen av oktober har vært innom fem ganger. De fleste andre måker tar seg en pause når den dukker opp, men ikke alle fiskemåke ungene har lært seg at man ikke går bort til en slik sak og skriker "Diiiirrrrrrrrrrrrrr", mens den spiser. Slikt virker på duer men ikke på store svartbak. Et par av disse har hatt et dårlig erfaring med dette. En stor svartbak biter ganske bra. Her er en liten filmsnutt om da denne spiste et eple som var blitt til overs fra fruktkurven på jobben.


Det blir stadig flere gråmåker, i alle aldre, på Hovindammen. I dag var det minst 30 sultne gråmåker. De yngste og ivrigste kommer som regel opp først, men i dag var det en voksen som kom opp allerede på forretten - cornflakes. Jeg pleier å servere det først slik at de har noe å spise på mens jeg rigger meg til. Det er er trivelig når slike dannende fugler kommer opp på land. Det er liksom mer kraft i dem enn en bråkete gjeng med 1K fiskemåker. Det blir gjerne et todelt samfunn med fiskemåken nærmest meg og gråmåkene litt lengre unna. Flere av 1K gråmåkene har lært seg at det kan lønne seg å slå ut vingene, skrike av full hals og gå mot maten med bøyd nakke. Da er de store og skumle. Det ser forøvrig ut til at gråmåkene har problemer med å se forskjell på brødbiter og høstløv, når kampen er på det verste. Jeg har sett flere som har slukt høstblader. Sikkert litt næring i det også.

I den senere tid har det dukket opp en faktor til. Det er kråkene. De kan plage vettet av en stakkars liten søt gråmåke. Taktikken for å stjele maten er å nappe gråmåken i halefjærene, gjøre raske angrep og trekke seg raskt ut. Hvis, eller når, den stakkars gråmåken løper etter de så er den en annen som rapper maten fra en annen kant. I dag var det kanskje 50 kråker ved dammen. Disse kan samarbeide og gjør det. Jeg har prøvd å filme et slikt organisert tyveri men har ikke lykkes helt med det enda. 



For den drevne observatør så er det lett å finne to feil. For andre så ligger svaret i at sothøna ikke er blitt ringmerket enda. Stakkars fugl. De er ikke helt enkle å overtale til å gå på land når det er mennesker i nærheten. 


Helt til slutt et bilde av en skjære. De pleier å sitte på en benk og vente på at et eller annet skal komme i deres retning. Av og til så klaffer det slik at lyset er riktig og at alle fargene vises riktig. Dette skjedde i dag.

NB: Kråker og skjærer fikk en stor meisebolle på deling i dag. Jeg får vel begynne med kattemat igjen nå som det blir kjøligere.

18. oktober 2015

Søndag 18. oktober 2015

Dagens blogg handler mest om en fiskemåke og om ungdommen nå for tiden. Ettersom dette først og fremst er en blogg om måker på Hovindammen så får vi ta det først.

 


På fredag dukket det plutselig opp en fiskemåke (Larus canus) med rør ring og hvite bokstaver - TH13. Slike opplevelser er alltid spennende. Ringen sier tydelig at denne ikke er ringmerket i Norge. Selvsagt husket jeg ikke hvilket land som bruker T som første bokstav. Spenningen er på topp helt til jeg kommer på at jeg kan sjekke om noen andre har sett den før og registret den på www.ringmerking.no/cr . Jeg har jo akkurat fått superrask 4G fra Netcom, så det gikk fint. Der stod det klart og tydelig at den var merket i nærheten av Gdansk i Polen som 2K i januar 2014. Den var sett her i byen flere ganger i tidsrommet februar til april. Dog på vestkanten av byen. Det er her "ungdommen nå for tiden" kommer inn i bilde. Mer om dette i avsnittet under kartet, som viser hvor denne fiskemåken er sett.

Nå vet jeg lite om trekkrutene til fiskemåker. Trodde at de stort sett dro til områdene rundt Nederland og til Frank Major Nå vet vel ingen hvor denne har sin opprinnelse. Ikke vet vi hvor den har vært mellom ringmerking og de gangene den er blitt dett i Oslo. Flink fiskemåke.



Så var det over til "ungdommen nå for tiden". Jeg har fått et bestemt inntrykk av at disse skal være late, sitte foran en PC og bare sløve. Eller det som verre er! Men i Oslo har vi minst en som ikke gjør dette. Han er på de utroligst steder - til de utroligste tider - og finner de utroligste måker. Gamlinger som meg har mye å lære her. Nå er det slik at når jeg finner en ringmerket måke så har han sett dem før meg. Konklusjonen er "Slipp ungdommen frem".

For de som ikke er inne i alle begrepene så er en "Pullus" en fugleunge som ikke kan fly. Når de har lært seg det så blir de 1K, som betyr at de er i sitt 1. kalenderår. 1. januar blir alle 1K fugler 2K. 


I den senere tid har det vært noen 1K sildemåker innom Hovindammen. Noen har vært ringmerket og noen ikke. Den på bildet er ringmerket som pullus i indre Oslofjord, mens andre er merket som 1K rundt omkring i regionen. Det har også vært en 1K sildemåke som har holdt til på dammen i en tid nå. Den ser litt desorientert ut. Den står foran meg og tigger brød. Når den får det så spiser den ikke det med en gang men går rundt med det i nebbet. Jeg har regnet med å finne den død der opp men det har ikke skjedd. Om slike eksemplarer kommer seg sørover til Spania eller Marokko før det blir for kaldt vet jeg lite om. Kanskje den skulle hatt en slik flott fargering slik at min nysgjerrighet blir tilfredsstilt.  
Det har også begynt å bli flere flotte gråmåker på Hovindammen. 1K gråmåkene har lært seg at det kan være greit å gjøre seg stor og skummel for å tak i maten. De er heller ikke fremmed for å skrike litt eller lage masse bråk. Disse enkle triksene virker veldig ofte.

8. oktober 2015

Torsdag 8. oktober 2015

Uansett om vil eller ikke så er det høst nå. De ivrigste har sikkert allerede begynt å planlegge hvor de skal feire jula, hva de skal spise, hva de skal ha på seg og hva skal kjøpe i julegave til den enkelte. Dagene er blitt betydelig kortere og temperaturen går nedover. På Hovindammen merkes dette på at det er færre små måker og flere store.

I dag traff jeg på en gruppe med 1. klassinger fra en av skolene i område der oppe. Tilfeldigvis fant jeg også en død hettemåke, J28N (merket på Hovindammen som 2K og har ikke vært sett noen andre steder). Jeg plukket opp måken og viste den fram. En av elevene kom fram til at det var en måke. Det var stor stas å studere fjærdrakt, føtter og nebb. Jeg fikk mange spørsmål om hvordan den den var dødt, om ikke familien savnet den, hvor jeg fant den og om vi skulle begrave den. Pluss masse mer som jeg ikke helt husker lengre. Jeg hadde glemt av at det var mulig å stille så mange spørsmål. Men det var veldig trivelig å hilse på en så interessert gjeng med 6 åringer. Jeg delte ut URBPOP brosjyren, som omhandler ringmerking av fugler med hovedfokus på måker og andre fugler som trives i byene. Etter dette så stilte de pent opp på rekke to og to og vandret videre mens de vinket og ropte "ha det". Håper vi treffes igjen.


I dag var det ikke så mange hettemåker og fiskemåker igjen. Det blir nok litt stusslig når alle er dratt. Fiskemåke unger har som kjent en høy og intens lyd når de framfører skriket sitt for å rydde de andre unna. De er programmert til å gjøre det så det får man finne seg i når man posterer seg med cornflakes og brød på steder hvor de holder til. De fleste hettemåkene har for lengst dratt men noen få henger fortsatt igjen i området. Kanskje de ikke har tenkt å dra mot sør.


I dag var det ganske mange gråmåker og 2 svartbak på Hovindammen. Kun en av gråmåkene var ringmerket mens hele en av svartbakene var også merket. Gråmåken var merket som unge i indre Oslofjord i sommer. Svartbaken var merket som 1K i Lørenskog i går.


Gråmåker er flotte dannende fugler som vet å skrike, på sin måte. De er veldig stilig når de tar sats med hode helt nede mellom bena, retter ut halsen og skriker alt de er god for. Trivelig! Desuten så kan det jo være at det kommer gråmåker fra andre land og lengre bort i Norge. Svartbak er også velkommen. Det er egentlig ikke noen som ikke er velkommen.


For noen dager siden fant jeg to føtter som har tilhørt en høne eller kanskje en hane, hva vet vel jeg som ikke er Biolog. Om det var samme føttene gråmåkene fant igjen i dag eller om det er to nye vet jeg ikke. Uansett så svømte de rundt og gikk på land med disse. Jeg så ikke at de spiste dem men det skulle nok svartbaken, JC101, ha kapasitet til.




I byens parker kan alle ta en hvil på benkene. Her er det en 1K fiskemåke som benytter seg av tilbudet.