Søk i denne bloggen

31. august 2015

Mandag 31. august 2015

August måned er over. Det ble en litt dårlig måned når det gjelder måker på Hovindammen. Kun 24 forskjellige ringer. 6 fiskemåker, 3 gråmåker, 9 måker og 6 sildemåker. Så langt i år har jeg lest av 258 forskjellige ringemerkede måker på dammen.


Kartet over hvor disse er blitt sett får stadig nye punkter. Nå når sildemåkene har dratt sørover får vi håpe at det kommer noen spennende plott i kartet. Det samme gjelder hettemåkene som sort sett har stukket av.

Det som er spennende er når gråmåkene begynner å komme inn fra fjorden. Så langt har jeg ikke sett en eneste en av dem som ble merket i indre Oslofjord, i år. Men de kommer nok.

25. august 2015

Tirsdag 25. august 2015

Det er alt for lenge siden siste blogg innlegg. Unnskyldningen er ferie og late dager. Akkurat nå ser det ut som om regntiden er satt inn. Håper selvfølgelig på en lang høst med mange spennende måker på Hovindammen.


Sist i forrige uke fant hvitkinngås (ene) ut at de skulle ta en tur innom Hovindammen. Flokken varierte fra 150 til 500 fugler. En av dagene jeg var innom var de veldig stresset og jagde hverandre hele tiden i et kjør, mens neste dag var de helt rolig og avslappet. En av dagene leste jeg av 79 fargeringer og et par metallringer. I tillegg var det et par gås med metallring fra Nederland. Veldig fint satt på og enkle ringer å lese, hvis ikke gåsa står i høyt gress. Selvsagt hadde det vært bedre om de var merket med fargeringer også.

I slike flokker er det som regel noen gås som vet hva brød er. De kommer som regel løpende og blir med på hele runden bare de får en brød bit fra tid til annen. Det er fint at de gjør det for da blir resten av flokken roligere. Det hjelper å ha fast følge.


J3JJ, merket som 1K, fiskemåke, her på dammen høsten 2012 - er tilbake fra en 3 års tur til Sandnes og Rogaland. Plutselig var den bare tilbake. Dette er tredje fiskemåke fra Rogaland som har vært innom Hovindammen i sommer. Helt sikkert en fast trekkrute :-) . I år er det nesten ikke unge fiskemåker å se. De som er her prøver så godt de kan å lage stemning men det blir ikke det samme med 2 fiskemåke unger som skriker som hvis det hadde vært 20. 


Dagens tur til Hovindammen ble heller kort. Jeg og duene satt under et tre da det regnet så mye. Vi hadde ikke lyst til å bli våte. Ingen sjeldne måker å se i dag heller. Tipper at det var 25 hettemåker, 5 fiskemåker, 4 gråmåker og 2 sildemåker. Sildemåken på bilde prøver å godt let lar seg gjøre å riste regnvannet ut av fjærdrakten. Det er forøvrig fint at det er en del mindre måker på dammen. Er vi heldige så dukker det opp en svartehavsmåke eller to og da foretrekker de gjerne å holde seg sammen med måker på samme størrelse. Men jeg venter også tålmodig på at årets produksjon av gråmåker skal dukke opp i "store flokker".


1. august 2015

Fredag 31. juli

Juli måned er over og de fleste klager over at det har vært kaldt. Statistikken viser at det bare har vært 0,2 C° kaldere enn gjennomsnittet. Jeg er fornøyd da jeg ikke er så glad i varme. 



Når det gjelder måker så har det vært en helt grei måned. 57 forskjellige måker med en eller annen ring er sett. 34 Hettemåker, 12 fiskemåker, 6 gråmåker og 5 sildemåker. Totalt er jeg kommet til 248 forskjellige ringmerkede måker, her på Hovindammen, i år.

Jeg hadde ikke forventet å få besøk av svartbak her oppe i juli. Men i år har de vært innom to dager. Det er alltid spennende å se om de er ringmerket eller ikke. I juli har det ikke vært noen. Svartbaken setter sitt preg på stemningen når den lander. Det er få eller ingen som gidder å krangle med dem. Hvis det skulle være en ung liten måke som ikke har lært å holde seg unna, så lærer de det fort.




Svartbak spiser også brød

Den måken som jeg har sett flest ganger i juli er JE88, 2K Hettemåke. Den ble merket her på dammen i september 2014 og er ikke sett noen andre steder. Det har heller ikke neste på lista. Merket som 4K+ på Hovindammen i august 2013. Kanskje de trives her.

Hvis alt går som det skal så kommer fiskemåke ungene i løpet av en ukes tid. Da blir det leven og bråk. De tror at hvis de skriker høyere og lengre enn de andre så får de mer mat. Det anbefales å bruke hørselsvern hvis du har tenkt å oppholde deg blant dem.