Søk i denne bloggen

31. mars 2015

Tirsdag 31. mars 2015

Enda en fin dag på Hovindammen. Sol og mye fugler. Det blir alltid stor stas når det kommer noen med mat i en eller annen form. Hettemåkene er blitt i flertall og setter sitt helt egne preg på stemningen.

Plutselig var det ikke så mange kråker ved dammen. Kanskje de har mer fornuftige ting å drive med som for eksempel finne seg en make og et fint sted å bygge reir. Kanskje bor de som er i byen om vinteren på landet eller helt andre plasser resten av året. Dette skulle jeg gjerne ha vist mer om. Kråka på bildet under har funnet seg sin helt egen snøflekk. 


I år er det flere sothøner på dammen enn det er hekkeplasser. Det går fint med et par i sør og et par i nord. Selvsagt er det en del grensetvister og irettesettelse i løpet av hekkesesongen. I dag var det A197 som tok ansvar og jagde en jypling fra Østensjøvannet, A193, langt opp på plenen - flere ganger.  


Sildemåkene tar livet med ro og venter til varmen og andre faktorer for hekking er tilstede. Tiden kan brukes til å krangle med gråmåkene eller bare ta seg en sup vann.


I dag var fru toppand bortom for å få en brødbit. Slikt er ikke helt enkelt å få til med en skvadron hettemåker som er raske og alltid sultne. Her må det litt koordinering til mellom and og den som mater. Trikset er å kaste veldig presist og ikke så mye av gangen.


Til slutt litt oppsummering av mars og året så langt. Statistikken viser at jeg har lest av 97 forskjellige ringer på måker i 2015. I mars er tallet 50. Det har vært ringer fra Norge, Sverige, Finland og Russland. I tillegg var det en fra Tyskland som jeg ikke fikk alle tallene på. Så langt i år er dette fordelt på 81 gråmåker (herav 6 med kun metallring), 1 Svartbak med kun metallring og 15 hettemåker. Regner med at antallet hettemåker vil øke igjennom april. Håper også at det er en og annen fiskemåke med ring og ikke å forglemme sildemåker. Dette blir fortsatt spennende.

28. mars 2015

Lørdag 28. mars

Sterkt påvirket av de gode resultatene i går møtte jeg opp på Hovindammen i dag også. Som så mange andre ganger var situasjonen helt annerledes i dag. Store måken ville helst sitte på takene og nyte det fine være og kjenne på solvarmen, mens de mindre måkene fløy til rundt og var ikke veldig ivrig på noe som helst.


Snøen som lå på dammen i går hadde frosset til slik at hettemåkene kunne sitte de fleste steder, mens gråmåker og sildemåker tråkket rett i gjennom. Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten! Dessuten er de veldig fine.


Selv om de store måkene helst ville sitte på takene så var det noen som kom ned - i det minste for å bråke litt. 


Ny art for året var kvinand. Om de har tenkt å danne par i år er ikke godt å si men det var Hr og fru. I dag så jeg bare 6 sothøner på dammen. Kanskje den siste var ute å strakk litt på vingene eller om den har funnet ut at dette ikke var noe blivende sted, er ikke godt å si. Stort mer er det ikke å si om en slakk dag på Hovindammen.

27. mars 2015

Fredag 27. mars 2015

I går var det fult kaos i Oslo. Det kom plutselig masse snø på kort tid. Denne snøen lå fortsatt på plenen og som sørpe på Hovindammen. Det var ikke kaldt nok i går til at snøen smeltet men ikke varmt nok til at snøen i dammen har tint. Fordelen med dette var at det var masse måker der i dag. 


Sildemåkene er begynt å komme tilbake.

Fire måkearter - Gråmåke, sildemåke, hettemåker og noen fiskemåker. Sildemåkene, Larus fuscus har kommet rett fra Afrika til snø og sørpe i Oslo. Hettemåkene, Chroicocephalus ridibundus, har vært på vinterferie i England og i den vestlige delen av Europa. De begynner å melde sin ankomst. Sammen med dem dukker det opp noen fiskemåker,Larus canus


Hettemåkene er også begynt å dukke opp.

Dagens raring var en veldig lys gråmåke, Larus argentatus. Den har nok vært litt uheldig med utlevering av farger, men ellers så er den som gråmåker flest - spiser det som blir servert.


Denne sto nok bakerst i køen da fargene ble delt ut.

For et par uker siden så leste jeg av en gråmåke med metallring fra Russland. I dag fikk jeg tilbakemelding og den er som forventet merket sommeren 2014, i Kandalakshskiy naturreservat på Kolahalvøya. Samme måken var innom en liten tur i dag. Den nordligste prikken på kartet viser ca hvor stedet er.  


Kart over hvor Hovindammåkene  er sett.

Som om ikke det var nok så dukket det også opp en gråmåke med metallring fra Tyskland. Jeg fikk nok ikke alle tall og bokstaver så her må det jobbes mer.

24. mars 2015

Tirsdag 24. mars

På grunn av reise vil det ikke bli noen oppdatering før på fredag. Men det er beroligende å se at det er fler rare mennesker og ikke bare meg. Her jeg er nå er det også noen som blogger om fugler i nærmiljøet. birdingamersham.blogspot.com/ 

18. mars 2015

Onsdag 18. mars 2014

Dagens blogg innlegg er viet til sothøner, Fulica atra, som ikke er en hønsefugl men en riske. Det kan være en risiko for de fleste andre fugler å treffe på denne. De har kort lunte og er angrepsvillig. Svaner bryr seg ikke så mye om denne hissigproppen men kanadagås stikker sin vei når de kommer i full fart. Lyd en av sothøne

I fjor hekket det 2 par på Hovindammen. A040 og A185 i nordenden, mens A025 og A028 hekket i sør. Hvis ikke jeg husker helt feil så fikk de 6 unger hver. 


En av sothøneungene på Hovindammen sommeren 2014

Alle disse er nå på plass igjen, pluss et par stykker til. Tilsammen 7 stykker, i dag. Det spørs vel om de kommer til å bli enig om hvem som skal hekke hvor. Det kan bli harde tak og sterke meninger om hvor grensene skal gå.

I nord er det i orden. Der har A040 og A185 etablert seg og gir neppe fra seg dette stedet. A040 ble merket med usikker alder på Østensjøvannet våren 2010. Den gangen ble ikke kjønnet fastsatt men det er nok en hann, Kjønn (M) . Sett både på Østensjøvannet og på Smestadammen. Hekket her på Hovindammen sammen med A185, sommeren 2014. 6 unger. A0185, merket her i fjor som Kjønn (F) <i>Sett i par eller paring</i>

A040 i siv og søppel.

Under det store treet lå A197 sammen med en umerket make. A197, Kjønn (M) , ble merket på Østensjøvannet for bare et par uker siden. Derfor er det ikke mye informasjon tilgjengelig, men det blir spenne å følge den.

Midt på dammen holdt A025 til sammen med en umerket sothøne. Der var det drevet inn litt siv og litt søppel som de drev og danderte med. A025 hekket i sør sammen med A028 og fikk 6 unger. Merket her som  Kjønn (M) , våren 2013. Denne trives nok ekstra godt på Hovindammen for den dro ikke før isen hadde lagt seg i fjor høst. 


Men helt plutselig så sto A028 midt ute på isen. Den må ha kommet flyvende inn uten at jeg hadde sett det. A028 ble merket på Smestadammen som  Bestemt kjønn F, sommeren 2013. Dengang hekket den sammen med A074, mens den hekket sammen med A025 her på dammen i 2014. 


A028 i fint driv over isen.

Om enn ikke forskning så en oppsummering. Gjengen i nord har samme partner som i fjor, mens A025 og A028 har det ikke. Det er greit å ha slikt nedskrevet for det er ikke så mye annen informasjon å finne om dette temaet. 


16. mars 2015

Mandag 16. mars 2015

Mørk og grå dag med litt regndråper i luften. Gråmåkene var allerede i posisjon da jeg kom fordi noen akkurat hadde vært og delt ut en god porsjon med skalker og brødrester. Ingen gråmåker med fargering. Av erfaring vet jeg at det å holde ut litt til ofte gir resultater.


Dagens resultat var en 2K gråmåke med metallring. Når det dukker opp slike så jobber jeg gjerne en del med dem for å få fotografert alle tall og siffer. Nå var jeg heldig med at denne. Den spiste både brødsmuler og kattemat. Etter å ha løpt rundt litt satt jeg igjen med ES16074 på øverste linje og MOSKVA på nederste linje. Ringen er rapportert inn til ringmerkingssentralen og da er det bare å vente på svar på hvor den ble merket.


Store og tydelige tall og bokstaver som var helt greie å se.


Fra Russland til Hovindammen, kvalifiserer til "flink måke"

Årets første avlesing av en hettemåke på Hovindammen fant også sted i dag. J6P8, Bestemt kjønn F, merket som 3K+ i Oslo våren 2011. Den har vært sett i Oslo hvert år siden det. Sist sett her på Hovindammen i slutten av mars 2014. Det er ingen rapporter på den fra dens vinterferieplass. 



Sothønene er på plass i nordenden av dammen. A185 ble merket her sommeren 2014, som Kjønn (F) <i>Sett i par eller paring</i>, 2K+. I fjor hekket den sammen med A040. Jeg vet ikke om det var denne som lå litt lengre inn i sivet, men det finner vi ut av etterhvert. 

Sothøne A185

12. mars 2015

Torsdag 12. mars 2015

Skikkelig flott vår vær i Oslo i dag. + 10 °C, sol og nesten vindstille. Får håpe at det ikke plutselig kommer en 1/2 meter snø. På Hovindammen hersket det stort sett fred og ro i dag. Ikke mange gråmåker men de to første hettemåkene, Chroicocephalus ridibundus, var innom en tur. Veldig trivelig å høre lyden av dem igjen.


Årets to første hettemåker på Hovindammen. Om det er et av fjordårets unger som fortsatt henger i stjerten eller om bare deres veier har krysset hverandre akkurat her, vet jeg selvsagt ikke.

Årets første grågås, Anser Anser, var også å se. Selvsagt var det en gammel kjenning TA04848 sammen med umerket make. Jeg spurte selvsagt om hvor de hadde vært i vinter men det ville de ikke fortelle meg. Men brød ville de gjerne ha.


TA04848 er merket her på Hovindammen, som 2K våren 2008. Den gangen ble ikke kjønnet bestemt, men det er helt klart en hunn. Siden jeg begynte med galskapen med å lese av ringer har jeg rapportert inn ringen hennes 11 ganger. Alltid på Hovindammen.



I den senere tid har har det begynt å komme flere og flere byduer, Columba livia var. domestica, til Hovindammen. De er veldig flink til å gå i veien og veldig vanskelig å lese ringene på. De har så korde føtter og så skal de gå hele tiden, gjerne fort. Men med litt anstrengelse har jeg klart å lese av tre ringer. To av dem ble med i et stunt med klappfelle. Vi skulle egentlig fange fiskemåker. Dette var bare delvis vellykket. Fangsten ble seks fiskemåker og 12 byduer. Den siste dua er også merket her, men da sommeren 2013. 


Det er ikke så ofte at kaiene,  Corvus monedula, kommer helt fram på til der jeg sitter. Kanskje liker de ikke kranglingen mellom kråker og måker eller kanskje de er fornøyd med naturlig mat som mark og smådyr. Tviler på at de er spesielt beskjeden.


I dag prøvde jeg å fotografere "fugl på kvist" men selv ikke det gikk bra. Kvisten var for liten og fuglen sank ned i vannet. Begrepet "fugl på kvist" er et nedlatende begrep som de med spesielt greie på naturfotografering bruker for å framheve sine egne fantastiske bilder.

Når det gjelder gråmåkene så var de innom men ikke veldig ivrig. Jada - de spiste både det ene og det andre, men litt reservert. De ble forstyrret ved at det kom noen av de framtidige skattebetalerne med en ball. Denne mistet de ned på isen og ballen trillet utover isen. Det var fornuftige gutter som ikke prøvde å hente den. Ballen får nok ligge der til isen smelter eller til vinden blåser den inn mot land.

Da forstyrrelse nr to kom gadd ikke gråmåkene mer og stakk sin vei. Det samme gjorde kråker og duer også. Det var nemlig noen store gutter, på min alder, som skulle leke med helikoptret sitt. Eller det var en ramme med propell i hvert hjørne. Slikt er ikke bra - måkene blir jo skremt. Vi får håpe at hønsehauken tar den anordningen.

9. mars 2015

Mandag 9. mars 2015

I dag var det mye spennende på Hovindammen. Gråmåkene Larus argentatus, kråkene Corvus cornix, noen kaier Corvus monedula, og 5 byduer Columba livia var på plass som vanlig. Dessuten var det en svatbak, Larus marinus, innom og tok fra de andre et stort brødstykke. De latinske navnene er for mine latinske lesere.

Noen av gråmåkene passet på å få seg et bad i en åpen råk langs land. Isen er nok ikke trygg for slike tunge vesener som meg, men ok for fuglene.


Dagens ringer var bare gamle kjente, ingen nye. J5518, J4151, JU6A, J7832, J931A, J302A, J5772 og J5636. De var alle ivrige og ikke det minste redd for meg eller hunder på andre siden av dammen. Det hersket med andre ord fred og fordragelighet - helt til det kom en hønehauk over dammen. Typen på bilde er mer eller mindre fast på Hovindammen. Den er ikke ringmerket, men lett gjenkjennelig.


Om det var hr eller fru hønsehauk Accipiter gentilis er jeg ikke sikker på. Etter størrelsen tror jeg det var fru. Vakthavende kråke varslet i tide så alle kom seg på vingene og angrepet var mislykket. Det var selvfølgelig bra for den gråmåken som hadde hauken etter seg, men ikke bra for hauken som gikk glipp av et måltid. Det var ikke bra for meg heller som gikk glipp av en noen spennende bilder. Det er ikke enkelt å være verken hønsehauk eller skjærefotograf. 

7. mars 2015

Lørdag 7. mars 2015

Dessverre så blir det ikke så lange til isen på Hovindammen blir borte. Det blir ikke så lett å lese ringer når den er borte. Jeg bare måtte innom i dag også. Det ble ingen nye ringer i dag, men en fin stund. Med vinden og solen i ryggen var det greit å sitte nede på isen, selv om det knaket litt og vannet kom opp av sprekker og hull.


Stemningen var på topp. Det gikk unna med både forrett og hovedrett. Noen sloss om smuler mens en luring sniker seg bort med en stor skorpe. Jeg pleier å gi dem litt store stykker så har de noe å drive med. 


Når det gjelder gråmåker Larus argentatus er det mange varianter. Noen er lys og andre er mørke. Typen på bilde har gule bein det er ikke en gulbeinmåke  Larus michahellis av den grunn. Det er så mange varianter at jeg blir svimmel og kommer på flere spørsmål enn det finnes svar.


Avslutter med et par gråmåker som nok har vært for mye i byens parker og har begynt med ting som hunder gjør.


6. mars 2015

Fredag 6. mars 2015

Gråmåker er og blir merkelige fugler. I går ville de ikke ha torsk mens i dag spiste de sure grønne epler. Jeg har flere ganger satt meg ned for å prøve å forstå adferden deres, men har ikke lykkes med det - enda. Det hører med til historien at fisken var borte i dag - selvfølgelig.


Det som er like rart er at i dag så leste jeg av 11 fargeringer på Hovindammen og 8 av dem har ikke vært her før i vinter. Jeg har nå lest av 122 forskjellige ringer. 115 gråmåker, 5 fiskemåker og 1 svartbak. Dagens observasjoner ser slik ut:

  • J8662, Merket som 5K+, Kjønn (F) , i Indre Oslofjord våren 2014. Typisk Oslofugl som ikke er blitt sett utenfor kommunen
  • J4331, Denne gikk i fella nede på havna høsten 2014, produsert sommeren 2013, men hvor aner vi ikke. Hun har vært en snartur i Fredrikstad men holder seg ellers i Oslo.
  • J8230, Klekket og merket i indre Oslofjord sommeren 2014, sett en gang før nede på Oslo havn
  • J4177, merket som 1K, Kjønn (M) , nede på havna i romjula. Denne har vist seg fram i Oslo et par ganger før men ikke på Hovindammen
  • J5636, merket som 4K her på Hovindammen våren 2013. Sett flere ganger i Oslo og et par ganger i Askim, Østfold.
  • J8466, merket som 1K, Kjønn (M) , på Oslo havn høsten 2014. Ikke sett siden oktober. Hvor har du vært?
  • J8371, merket som 1k i Frognerparken i oktober 2014. Typisk Oslo fugl.
  • JAE85, klekket og merket på en øy utenfor Mandal, Vest Agder sommeren 2014. Har vært sett i Askim, Moss, Oslo, Mjøndalen og så Oslo. Rastløs type?





5. mars 2015

Torsdag 5. mars 2015

Jeg har tidligere på denne bloggen lovet måkene kake når jeg passerte 100 avleste ringer. Hadde først tenkt på en slik kake hvor en eller annen kunne sitte inne og sprette ut på et gitt signal, men jeg fikk ikke noen til å være inne i en slik kake. Selvfølgelig kunne jeg ha laget en skikkelig kake med krem og masse gode saker. Dette ble det ikke noe av så jeg pønsket ut en ny ide som jeg satte ut i livet i dag. 

Jeg tenkte å lage et festmåltid med litt ekstra måtte være fint. På Rema 1000 har de nå fersk torsk / skrei til en hyggelig pris. Derfor kjøpte jeg en pakke med en halv fisk, 970 gram fisk av beste kvalitet. Først serverte jeg forretten bestående av cornflakes. Den falt øyeblikkelig i smak og det var stor stemning. Gråmåkene var helt med og forsynte seg grådig. Mens forretten ble fortært la jeg ut fisken på isen og pyntet, etter beste evne, med kattemat.


Alt lå til rette for et hyggelig måltid for gråmåkene og kanskje en eller annen kråke. Da skjer det. Alle stikker sin vei. Ingen vil ned på Hovindammen. Noen få sirkler en stund og piper som de pleier å gjøre når de har bestemt seg for å være vanskelig. Nå er jeg en relativt tålmodig person, når det gjelder fugler. Jeg vet at det bare er å vente så kommer de nok ned igjen. Så ekkel kan de da ikke være mot meg som har foret dem jevnt og trutt gjennom hele vinteren - eller?


Etter mye venting og lokking med både brød og kattemat langt ut på isen så kom noen av dem ned ned og spiste kattematen som lå som en sti i retning hovedmåltidet - fisken. Plutselig var det stor stemning igjen og det var om å gjøre å spise raskest. Flere gråmåker kom ned og flokken nærmet seg fisken. Endelig litt lønn for stor tålmodighet, tenkte jeg! Hva skjer så? Jo gjengen spiste opp hvert eneste bit av kattematen og rørte ikke fisken. Snakk om utakknemlig gjeng. 


Nå skal det legges til at to nye gråmåker med plastring viste seg fram i dag. Begge har ganske så spesielle plasser å vise seg fram på.
  • J6018, ble merket som 4K+, Bestemt kjønn M, i indre Oslofjord våren 2013. Der var den ikke lengre enn den måtte være. I slutten av august, 2013, var den i Hirtshals, Danmark. Neste gang den viste seg fram var i slutten av januar 2014 i Rotterdam, Nederland. For et år siden var den innom Langvannet i Lørenskog. Siden den gang har ingen rapportert den inn, før den i dag møtte opp på Hovindammen. Flink men rastløs gråmåke.

  • J569A, merket som 2K, Kjønn (M) , i Askim, Østfold sist i januar i år. 11 dage senere var den i Langesund, Telemark. I dag var den på Hovindammen i Oslo. Kanskje den også er litt rastløs.