Søk i denne bloggen

29. oktober 2014

Onsdag 29. oktober 2014

De fleste er veldig godt fornøyd med at temperaturen ligger et sted mellom 10 og 15 °C. Jeg for min del vil gjerne hatt litt frost og om mulig litt is på vannet. Det blir så utrolig mye bedre forhold for måkefotografering. Fuglene blir gjerne litt mer ivrig og når de står på isen er det mye lettere å se ringene deres. I dag var det en gråmåke med bare metallring og den fikk jeg ikke lest.



Dagens avlesinger var to grønne ringer og tre sorte. De grønne var to hettemåker som er merket i Oslo og hengt igjen etter at de andre dro. De er sikkert fornøyd med temperaturen. De tre sorte var tre gråmåker.

  • JU6A er en gammel kjenning som har dukket opp igjen etter sommerferie på ukjent sted
  • J8667 klekket og merket i Oslofjorden i sommer. Første observasjon på Hovindammen.
  • J5696 klekket og merket i Oslofjorden i fjor sommer, var innom dammen noen ganger i fjor vinter. Sist sett på samme sted i slutten av mars. Plutselig var den tilbake som om intet var hendt. 


I hele høst har noen toppender og noen kvinender frekventert Hovindammen. I dag var det en helt ung toppand 1K som underholdt ved å dykke og ved å svømme i det fine gjenskinnet i vannet. Disse dykker gjerne der noen har matet. Når måker og stokkender sloss om brødbiter så synker gjerne en del av dette. Dette vet både kninender og toppender og når ting har roet seg ned kommer de gjerne for å plukke opp dette. Skal du fotografere disse endene så er det bare å mate intens på samme plass, stopp foringen og vent litt, så kommer dem og dykker akkurat der du ønsker. NB: det er ikke alltid dette trikset heller virker.


25. oktober 2014

Lørdag 25. Oktober 2014

Etter mange dager med regn dukket solen opp igjen. Det er vått overalt og det er gode tider for dem som går på plenene og spiser mark. Måker gjør gjerne det.

Tre grønne ringer og fire sorte ringer. De grønne brukes på små måker og de sorte på store. Alle fire sorte ringer satt på beina til gråmåker, mens de grønne satt på føttene til to hettemåker og en fiskemåke. 


J4389 var tilbake på Hovindammen etter lang tids fravær. Sist sett på samme sted 28. desember 2013. Hvor den har vært ville den ikke fortelle. Denne er klekket og merket i 2012. 3K fugl (3. kalenderår) med masse erfaring og sleipe triks på lager. En av de første som kom opp for å sikre seg litt brød og kattemat, men ikke først. 



I dag var måkene litt reservert og da blir det mer på duer, kråker, skjærer og kaier. Duene skyr ingen ting, de kommer alltid først. Når duene tør så tør gjerne skjærene også. Tør skjærene så kommer kråkene sånn etterhvert, men de vurderer gjerne situasjonen nøye før de lander - det kan jo være noe lureri på gang. Kaien spiser også både kattemat og brød, men de tar ingen sjanse. Forsiktighet og tålmodighet er en god egenskap. Når det er full aktivitet og måkene prøver å hakke opp en skalk, som er for stor til å få med seg, kan både kråker og skjærer plage måken med å dra den i halefjærene. Kanskje blir den lei og flyr sin vei.

22. oktober 2014

Onsdag 22. Oktober 2014

Regntiden har satt inn. Det kan bety at det kommer til å regne i evigheter eller så kan det bare bety at det pleier å regne litt på høsten. Stryk det som ikke passer. Det er fortsatt oktober men litt "novembersk" er det. Sånn da var jeg ferdig med å klage.

Dagens besøk på Hovindammen resulterte i to avlesinger. En hettemåke med grønn ring JE96 og en voksen gråmåke med sort ring JU6A. 

Hettemåken er merket helt bortpå Østensjøvannet for en måneds tid siden. Egentlig skulle den ha pellet seg sørover for lenge siden. De fleste drar til England, Skottland, Wales, Irland, Nederland, Tyskland og dalstrøkene innafor. Men noen luringer drar helt til Spania og Portugal. Noen gidder ikke å dra noen som helst sted. De tar sjansen på en mild vinter og mye foring. Kanskje den frister tilværelsen på noen isflak i Bjørvika, eller noe slikt.


JU6A ble merket som 3K (3. kalenderår) i Moss for et års tid siden. Der var det en flott søppelfylling hvor måkene trivdes veldig godt. Men så var det noen som fikk en fix ide om at de skulle sortere søpla under tak. Så nå er det slutt på den moroa. Slikt er veldig populært nå for tiden, men har de tenkt måkene - neppe. 

JU6A, som vist nok skal være en hann, er nok en fornuftig måke for den viste seg fram på Hovindammen for første gang i romjula 2013. Siden var den en meget trofast gjest i gjennom hele vinteren. Jeg rapporterte den inn til www.ringmerking.no hele 23 ganger i løpet av vinteren. Siste gangen jeg så den var 21. mars 2014. Hvor den har vært er det ikke noen av oss som går på to bein som vet. Ganske sikker på at den vet det selv og at den har tenkt seg til de samme områdene til våren igjen. Jeg er usikker på om den har hekket i år eller om den var for ung til slikt. Det vil si den har ikke lagt et eneste egg og kommer vel ikke til å gjøre det, men vi gutta har som kjent andre oppgaver i forbindelse med forplantning og barnepass. Uansett så var det trivelig at den stakk innom. Den var fortsatt i fremste rekke når det ble delt ut brødskalker fra kantina. Flink måke.

20. oktober 2014

Mandag 20. Oktober

Etter en regnfull helg fant solen plutselig ut at den skulle titte fram og til og med i det jeg dro hjem fra jobb. Slike stunder må utnyttes og da ble det selvfølgelig en stopp på dammen.

Det var ikke veldig mye liv der oppe, men 14 hvitkinngås gikk og gresset på plenen. Kanskje gjødslet de litt også når de først var i gang. Flere av dem vet hva en brødpose er og litt ekstra påfyll sier de ikke nei takk til. Kun 4 hadde fargering. 
  • AVV, klekket i 2009 og ringmerket i 2011. 
  • AXI, klekket også klekket i 2009 og ringmerket i 2011.
  • BCX, klekket i 2004, 10 års jubileum, ringmerket i 2012
  • BDH, også klekket i 2004. Denne er også 10 år ung. Ringmerket i 2012

Hvitkinngåsa pleier å stikke av til Nederland i slutten av oktober, hvor de er på vinterferie sammen med veldig mange andre gås fra den nordlige halvkule. God tur og velkommen tilbake i månedskifte mars/april. Jeg pleier å si til dem at de ikke må stoppe i Danmark for der skyter de etter slike som dem. Hvitkinngås er fredet men det skulle ikke forbause meg det minste om noen tar "feil" av dem og kanadagås.



J5648 var en mer eller mindre fast gjest på Hovindammen gjennom hele vinteren 2013/2014. Klekket og merket i 2013 i indre Oslofjord. Den er en av flere som vet hvordan man spiser både kattemat og hundemat. Ja, også brød av alle varianter. Det meste går ned. Her er en link til en film jeg lagde i vinter hvor måkene teste First Prize hundemat.


18. oktober 2014

Fredag 17. Oktober 2014

Egentlig hadde jeg tenkt å blogge fra november og ut mars, som er min definisjon på vintersesongen. Yr.no og andre værguder kan tydeligvis ha andre regler. Men så ble jeg litt ivrig og da var det gjort.

Fredag var jeg innom på vei fra jobben. Forholdene for fotografering var ikke optimale. Det var veldig overskyet med yr og det var mørkt. Men måkene var ivrige. Fortsatt er det noen hettemåker og fiskemåker som ikke har dratt på vinterferie. Men på denne tiden er det gråmåkene som regjerer.

Dagens overraskelse var en fiskemåke med grønn ring J918. Den er merket på Slottholmen ved Arendal, som skrikerunge, nå i sommer. Trivelig måke som tok turen opp fra Sørlandet. 184 Km er ikke lange biten for en som er flink til å fly.


Bildet under viser hvor den er merket og hvor den er sett. Utklipp fra http://www.ringmerking.no/cr som er en database for Norske måker som inngår i forskningsprosjeker. 



Det kan se ut som om hvitkinngåsa har dratt på vinterferie, men en av dem, AVV, holdt meg med selskap. 

Hovindammen.

Hovindammen er en av Oslos mange tidligere isdammer. I følge Wikipedia så er dammen 5500  stor og 4 meter på det dypeste. Det kan godt være at det stemmer. Det viktigste er at det er et fredelig sted hvor slike som meg, måker og gås trives. Viktig område for de som bor det også. 

Det er tre grunner til at jeg ferdes så mye der: a) Det ligger fint til på veien mellom jobben og hjemmet. b) Vår, sommer og høst kan det være hvitkinngås der - Jeg digger gås. c) Det er nesten alltid måker der. 

Tenkte jeg skulle lage en uhøytidelig blogg for å beskrive hva som skjer på dammen i løpet av vinteren 2014/2015 - selvfølgelig med hovedfokus på måker. Folk kan føle seg trygge.